Re: všechny zdatné účetní prosím radu
*** Snažím se to pochopit ale přiznám se, že mi to moc nejde. "Platby placené z s.r.o., které patří FO dávám na účet 370" - jak je tam dáváte? Jak přesně účtujete? Jaký k tomu máte účetní doklad? (Doufám, že nezaúčtováváte "cizí" fakturu) ***
Re: všechny zdatné účetní prosím radu
>>Prosím o radu,manžel má firmu jako FO,teď jsme
>>založili s.r.o.-a je hned problém-v FO nejsou
>>peníze-tak se
>>platí z s.r.o.-zde jsem ještě v obraze-platby
>>placené
>>z s.r.o. ,které patří FO dávám na účet 370 a pak
>>vytvořím FV na FO 311/370,takto odlehčím s.r.o.
>>Ale co dál? v FO mám již jednou v závazkách faktury
>>na
>>telefony atd a teď mi pribude další závazek na
>>telefon
>>přefakturovaný z s.r.o.Jak zaúčtovat úhradu ve FO? Já
>>vím,že to děláme blbě,ale začínáme,dokážete mi někdo
>>poradit?problém mám v tom,že když se někoho ptám,tak
>>buď rozumí jen daňové evidenci,nebo podvojce.Díky moc
>>za
>>cenné rady
>
>*** Snažím se to pochopit ale přiznám se, že mi to moc
>nejde. "Platby placené z s.r.o., které patří FO dávám
>na účet 370" - jak je tam dáváte? Jak přesně účtujete?
>Jaký k tomu máte účetní doklad? (Doufám, že
Abych se přiznala, také tomu nerozumím. Vedu DE i PÚ a také mám FO,která má s.r.o. a zároveň FO.Rovněž si přesunuje peníze.
Zkuste to naspsat srozumitelněji.
>nezaúčtováváte "cizí" fakturu) ***
nezdatná účetní odpovídá :((((
děkuji za zájem- např.přes banku s.r.o. platím fakturu na telefon,která patří do FO (zaúčtuji 370/221),pak přeúčtuji tuto platbu FO - 311/370.a tady me začíná velký problém,ve fakturách daňové evidence mám již jednou zadanou fakturu na telefon,a protože jsem ji platila z s.r.o.(mám to tam zaúčtované 311/370)tak z s.r.o. dostane FO znovu FP přefakturaci telefonu a já to mám v závazkách FO 2x-tu fakturu na telefon,jednou jako normální fakturu,a jednou jako přefakturaci,že s.r.o. uhradila telefon,a já nevím,jak dostat úhradu v jdaňové evidenci do nákladů,čím???vím,že vám připadnu jak tele,ale já postrádám niť úhrad v daňové evidenci .Děkuji
Re: nezdatná účetní odpovídá :((((
*** Nepřipadnete :-)) Je to ale podivné, zvláštní,....prostě to tak nejde! Nemůžete přece zaúčtovat fa cizí firmy (FO) do účetnictví SRO. FO a SRO jsou dva odlišné subjekty - je to u nich o to složitější, že musíte dávat větší pozor na obchody mezi nimi (jsou spojené osoby) ale jinak jsou každý něco jiného. S opatrností snad můžete přesouvat peníze mezi nimi, aniž by to bylo nutné účtovat. ***
To je taky možné, ale spíš pokud nejste plátci DPH. Já osobně účtuji tyhle úhrady v s.r.o., kterými si společník zaplatil cololi jiného, jako pohledávku za společníkem 355. Vyrovnám ji vkladem nebo "vkladem" hotovosti. Doklad o tom přiložím k té faktuře za telefon spolu s kopií úhrady od s.r.o., aby to bylo perfektní :-) V DE není žádný problém označit fakturu přijatou jako zaplacenou i bez toho, ale takhle se vám to dostane do výdajů. U faktur vydaných - pohledávek - je to horší, ale s tímhle bych si hlavu nelámala. Jana F.
*** Já tedy nechci být dotěrná a malicherná :-)) ale to přece nejde. Pokud máte pohledávku za společníkem, tak z nějakého titulu - poskytli jste mu něco a on to má vrátit. On získal po nějakou dobu peníze SRO, a to zřejmě bezúročně. Pokud by to bylo na delší dobu a částka by byla velká, může být problém. SRO přece nemůže za kohokoli platit jeho závazky. Ale už to víc nebudu rozpitvávat :-)) ***
Blanko vy nejste nikdy dotěrná ani malicherná :-))), jen vám občas nerozumím :-))) - co nejde? Pohledávka za společníkem - něco se mu poskytlo a on to má vrátit - přesně tak - v čem je problém? Jana F.
A co byste dělala, kdyby vám nějaký popleta dal v s.r.o. výpisy z účtu, kde má plno takových plateb :-)))? Já mu samozřejmě řekla, že to nesmí příště dělat a aby se polepšil, ale nějak zaúčtovat jsem to už musela. Stejně koukám, že si teď znovu zaplatil z firemního účtu rodinnou dovolenou, asi mám malou autoritu, ach jo... Jana F.
*** :-)) Ale to já vím. Vím, že spíše fungujeme jako hasiči :-))) Ale přece pokud jde těm požárům předcházet, tak řekneme, jak tomu předcházet a nechlácholit, že možná zaprší :-)))) U takových malých částek se asi nikdo nad tím nepozastaví. Ale když si to představíte ve větších číslech a časech.......:-)) ***
Máte pravdu, u větších částek si to raději nepředstavuji :-). Ona takováhle debata mezi námi vzniká asi tím, že zatímco vy opravdu tyhle velké firmy a částky účtujete, já patlám v obýváku (momentálně ve spodním prádle) tahle malá s.r.o. :-))). Takže máme trochu rozdílný úhel pohledu, ale jsem ráda, že humor nakonec zvítězí :-) Jana F.
milé dámy !!!!!!!!!!!
Děkuji Vám za odpovědi,jsem z toho oslík,:-¨((( . Víte,onose to netýká jen telefonu,ale i leasingu,každý je řádově za 100tis.měsíčně,a že jich je 5.atd.atd.Tak mě poraďte ,co s tím????Jak to mám proboha zaúčtovat v tom jedn.účtu????Nemohu to dávat na 365,když na bankovních výpisech s.r.o. je patrné,že je to platba za něco...Děkuji za zájem...
Re: milé dámy !!!!!!!!!!!
No já nevím, jestli jsem to správně pochopila, ale my pokud máme peníze v jedné firmě a potřebujeme zaplatit z druhé tak vybereme peníze z banky, zaúčtuji v s.r.o. jako vklad do pokladny a fyzicky peníze vložím na účet u F.O., zaúčtuji jako osobní vklad a pak platím závazky.
Re: Milá Jano F.:-)))
*** :-)))))))))...tady máte ta vyšší čísla :-)))) A omlouvám se paní Ditě, že mě to rozesmálo :-)). Nemůžete prostě ty dvě firmy dávat dohromady. Do účetnictví SRO dávejte jen to, k čemu máte účetní doklady na SRO. Pokud FO potřebuje na čas peníze, tak mu je půjčete ale vůbec o tom neúčtujte - však o je přece vrátí. A ať si zaplatí, co potřebuje svým jménem. To SRO to hradilo z účtu? ***
Re: Milá Jano F.:-)))
Tak to je obvyklá situace tady v diskuzi, že když se dotaz doplní a upřesní, jsme z toho my odpovídající paf :-)))
S.r.o. to už ale z účtu uhradilo, tak je třeba nějak zaúčtovat. Dala bych na tu 355, je to sice "platba za něco", ale nepatří to s.r.o., platí se tím něco pro společníka, tak proč ne pohledávka za ním? A v DE jak jsem psala výše. A dál už to nedělejte :-))) Jana F.
pro p.bdm
toto čtvrtletí teda nějak dle vašich rad-všech zflikuji,ano správně FO má problémy,proto vzniklo s.r.o.,kde jsem i já,a nejsem zvyklá na problémy s úřady.Já fakt nevím jak postupovat dál,snad založit účet na své jméno a z toho hradit platby FO????Aby s.r.o. bylo čisťounké jak sníh :-))Děkuji moc
Re: pro p.bdm
*** Podívejte, pokud má FO problémy, pak ji už moc nepomůže obchodní podíl na SRO - navíc i tento (jeho) podíl je ohrožen. Ale v tom se Vám nechci vrtat - nic o Vás nevím. Do budoucna - co může FO zaplatit složenkou, ať to dělá takto a bude mít svůj doklad, že něco uhradil. Z SRO si peníze z účtu převeďte na pokladnu. Na pokladně si to už vždycky nějak uděláte. Pokud to potáhnete přes bankovní účet, tam už nic zpět vzít nemůžete. ***
Re: pro p.bdm
No jak to tak ctu, tak to take tak nejak znam, ale nikdy jsem nemohl rici, ze bych v tom sro byl nejak ucasten jako vy (vzdy jako ucetni) a proto Vam to nezavidim. No musim rici, ze to pekne smrdi (slusneji to napsaly damy). Ale z me strany se vzdy jednalo o nedopatreni omylem zaplaceno z druhe firmy atd., ale ne takhle systematicky, tak toho bych se VELMI bal a utikal pryc.
Pro srozmenou vam chci popsat situaci, ze treba Dopravni podnik Prahy zaplati za svoji sekretarku dovolenou v Chorvatsku. Zda se vam to blbost, tak to je presne Vas pripad. Tak to totiz je a nezalezi, ze FO a sro jsou stejne ci spriznene osoby. SRO je totiz pravni subjekt a FO druhy v reci pravni a nic s tim neudelate. Naopak muzete byt Vy a i SRO napadeno z mareni uredniho vykonu a potopite Vse. Zakony jsou v tomto tvrde a dobra snaha se nevyplaci, naopak tresta a i odnetim svobody.
Snazte se to napravit pres pokladnu, jak pisi damy a najdete si nejakou vymluvu ci poruchu i zkrat v horku, ale nenechte to tak. Prevody pres banuku nevratite, jak psala nektera dama vyse a budou to dokladovat i dale, ale takto to muze trochu upravit. Hlavne si najdete slusnou odpoved az se nekdo bude ptat.
Pro dobre klienty rikam svedte to na blbeho ucetniho, to je tedy na me.
Vlk se nazere a koza zustane cela a ja porad blbej.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.