Vlákno názorů k dotazu Drobný majetek je zásoba? od Eva M. - Re: Drobný majetek je zásoba? Drobnější věci dáváme analytikou...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2006 17:22

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Drobný majetek je zásoba?
    Drobnější věci dáváme analytikou na 501022 rovnou do spotřeby, v rozvaze nevykazujeme, vykazujeme jen v evidenci majetku kvůli hmotné evidenci. Věci typu notebook atd. (tj. do 40 tisíc, ale s delší životností atd.) dáváme na účet 022025 a odepisujeme 2-3 roky podle povahy. Odpisy klasicky 551/082085. Tudíž ty dražší věci v rozvaze máme. Samozřejmě vše ošetřeno interní směrnicí.

Účtování přes 381? S tím jsem se nesetkala. Netvrdím, že je to špatně, jen mi to připadá neobvyklé.

• 12. 7. 2006 21:41

Jana F. (neregistrovaný)

Re: Proč na 381 :-)
    Opravdu nikomu nechci vnucovat účtování přes 381, jen pár poznámek: po zrušení 028 vydalo MF doporučení, které bohužel nemůžu najít, že se má tímto způsobem účtovat drobný majetek, který se nedává rovnou celý do spotřeby. Ten způsob se mi líbí i z toho důvodu, že účtováním "postaru" se v rozvaze zkumulují odpisy tohoto drobného majetku s klasickými odpisy, což se mi nezná správné. A co je dost důležité - majetek se při tomto způsobu nemusí nijak vyřazovat v mimoúčetní evidenci.
    Kromě toho jsem slyšela, nevím, jestli je to pravda,že se účtování přes 381 se učí i na VŠ.
    Tím nechci říct, že účtování přes 022 a tak dále je špatně, to vůbec ne, jsou zřejmě možné oba způsoby :-) Jana F.

• 13. 7. 2006 8:16

Eva M. (neregistrovaný)

Pokud vadí kumulace odpisů, lze používat analytiky jak u účtů 02x a 08x, tak třeba i u 551x . O doporučení MF nevím, díky za info, zkusím se po tom podívat. Domnívám se, že důležitá je přehlednost účetnictví a správnost odpisů, což je zachováno při obou metodách, takže ani FÚ ani auditor by nemuseli mít důvod pro výtky :-) Přeji hezké léto a aspoň trochu odpočinku.... tedy pokud to jde v současných vedrech a před kvartálním DPH :-/

• 13. 7. 2006 8:55

Zuzka D. (neregistrovaný)

Opravdu nikomu nechci vnucovat účtování přes 381, jen
    >pár poznámek: po zrušení 028 vydalo MF doporučení,
    >které bohužel nemůžu najít, že se má tímto způsobem
    >účtovat drobný majetek, který se nedává rovnou celý do
    >spotřeby. Ten způsob se mi líbí i z toho důvodu, že
    >účtováním "postaru" se v rozvaze zkumulují odpisy tohoto
    >drobného majetku s klasickými odpisy, což se mi nezná
    >správné. A co je dost důležité - majetek se při tomto
    >způsobu nemusí nijak vyřazovat v mimoúčetní evidenci.
    >Kromě toho jsem slyšela, nevím, jestli je to pravda,že
    >se účtování přes 381 se učí i na VŠ.
    >Tím nechci říct, že účtování přes 022 a tak dále je
    >špatně, to vůbec ne, jsou zřejmě možné oba způsoby :-)
    >Jana F.
    >*************************
    >
    Paní Jano F., taky to dělám přes 381 a taky rozlišuji na dva roky, někde jsem to načetla a daňová poradkyně mi to schválila. Zdá se mi to jako nejjednodušší způsob pro dražší drobný majetek-vyhnu se odpisům a zároveň to nemám vše v nákladech v jednom roce. Jinak Vás srdečně zdravím, ráda čtu Vaše příspěvky.

• 13. 7. 2006 11:52

Jana F. (neregistrovaný)

Děkuji za reakce :-)
    Evo M. k té analytice - podle mě spíš vadí, že se to načítá do rozvahy.
    Zdeno děkuji za milá slova, věřte, že to potěší a zvedne náladu i do horkého pracovního dne se čtvrtletním DPH :-))) Jana F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).