Re: Začínám podnikat
Ahoj, jsem na tom stejně jen o krok dál :
mám hlavní pracovní poměr a nyní jsem si založila živnosti a koncesi. Zařizování spočívalo v tom zařídit živnosťák (od 1.8.2006 bude vše ještě zjednodušeno), hned potom (je tam nějaká lhůta) jsem se nahlásila na finančáku, ti mi dali IČ, ještě ten den jsem se nahlásila na sociálce a zdravotce. Sociálce se musí doložit příjmy za minulý rok, řekli mi , že pokud nevydělám více než 20.000 Kč oproti z mé vedlejčí činnosti do konce roku, že mi zálohy nenavýší. Následně jsem obdržela DIČ poštou od finančnáku a je to hotové. Princip je ten, že na daň.přiznání se všechny příjmy sčítají, výdaje se odečtou.
Oproti tomu, pokud hlavní pracovní poměr zrušíš, myslím že pravidelná minimální zdravotka je něco přes tisícovku měsíčně, sociálku nevím. Minimální daň se Tě první dva roky podnikání netýká. Do začátku bych hlavní pracovní poměr nedoporučovala rušit - až jak uvidíš svůj obrat po 2-3 měsících.
Tak hodně štěští
JK
A prosím tě, nevíš jestli je možný abych při podnikání používala svůj současný soukromý mobil? Mám paušál to se asi budu muset domluvit s operátorem, že jo, snažím se minimalizovat zřizovací výdaje, kdyby se mi nedařilo, tak abych se zbytečně hodně nezadlužila. Díky
Ahoj, používat ho můžeš normálně, budeš fyzická osoba, v tom není žádný problém. Tebe spíš zajímá, jestli si náklady na telefonování můžeš dát do účetnictví jako daňově uznatelné - domnívám se, že to bys musela celý telefon vložit do majetku firmy - ale to fakt nevím. Zkus si dát nový dotaz : Jak může FO uplatňovat hovorné do daňově uznatelných nákladů?
Ahoj
JK
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.