Vlákno názorů k dotazu Darování nemovitosti od právník - Re: darování nemovitosti Pokud jste vlastníkem věci, můžete s...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2006 9:27

právník (neregistrovaný)

Re: darování nemovitosti
    Pokud jste vlastníkem věci, můžete s ní volně nakládat. Prodej nemovitosti za 1 Kč není prodej, ale spíše dar. Podle § 630 Občanského zákoníku "Dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy." To znamená, že otec by musel vrácení daru žalovat a předložit soudu důkazy o Vašem hrubém porušování dobrých mravů. Jednotný nebo závazný výklad tohoto pojmu neexistuje, soud jej vykládá vždy "ad hoc". Uvědomte si ale, že existuje tzv. dědický zápočet - po smrti otce bude na Váš podíl na dědictví po něm započteno co jste od něj za jeho života dostal darem nad rámec obvyklého darování. Takže se může stát, že pokud Vám otec daroval víc, než bude Váš podíl na dědictví po něm, budete muset ostatním dědicům doplácet...

• 19. 7. 2006 10:17

Petr (neregistrovaný)

Strašně mockrát děkuji za všechny odpovědi. Jen jsem teď celkem hodně zaskočen a to tím, co by tedy následovalo v případě otcově smrti.... je mým věcným břemenem v dané nemovitosti, a je zde na dožití. jiný majetek vlastně nemá... vše mi již dávno daroval, s tím, že se o něj ve stáří postrám. Mám ještě 3 sourozence a nyní nevím, co by se stalo tedy po otcově smrti...Já bych je musel teoreticky tedy vyplatit? Jestli to chápu dobře? Děkuji mockrát za radu.

• 19. 7. 2006 13:01

bdm (neregistrovaný)

*** Zajděte za právníkem. Obětujte nějakou korunu a zbytečně se neděste. Zjistíte, jak se věci mají ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).