Vlákno názorů k dotazu Náklady před výpisem z OR-prosím o radu od Emil - Re: náklady před výpisem z OR-prosím o r +Před...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 7. 2006 11:35

Emil (neregistrovaný)

Re: náklady před výpisem z OR-prosím o r
    +Před zápisem do obchodního resjtříku si veďte normální účetnictví, ovšem jen na majetkových účtech - pokud toho není moc, stačí ručně. Všechny náklady účtujete na náklady příštích období, protože společnost ještě nemá právní subjektivitu.
    Až budete mít jistotu, k kterému datu je společnost zapsána v OR, tak toto pomocné účetnictví uzavřete obvyklým způsobem a za zůstatků účtů vytvoříte zahajovací rozvahu a krásně ji nadepište. Dobře zdokladujte, pečlivě uschovejte, berrňák po tom občas jede. Zahajovací rozvahu potom přenesete jako počáteční stavy do normálního účetnictví, dle výše nákladů to bude buď režie nebo DNM, čímž vyčistíte náklady příštích období. A pak už se normálně pokračuje.
    Je zajimavé, že tento způsob se předává víceméně ústním podáním. V málokteré učebnici to najdete. Při tom bez počáteční rozvahy není čím začnout. Je to ovšem na vás.

• 20. 7. 2006 11:48

bdm (neregistrovaný)

*** :-))) Ústně předávané tradice jsou moc pěkné - s tím souhlasím - celá naše kultura je na ní založena. Jenže pokud VH zřizovací výdaje nepřijme je celkem na nic mít je "někde" zaúčtované a krásně nadepsané :-))) ***

• 20. 7. 2006 19:06

Emil (neregistrovaný)

+Znovu jsem si přečetl svoje řeči a nenašel jsem "někde". Nevím na čem je založena vaše kultura, ale moje účetní kultura je založena vysloveně na dokladu a to dokladu řádně označeném a uloženém.
    Účtování před zápisem do OR je stejné účetnictví jako každé jiné, jen s tím rozdílem, že nemůže mít výsledkové účty. Proto je tam řeč o nákladech příštích období. Uzávěrka tohoto účetnictví se zpravidla opíše, nadepíše se Zahajovací rozvaha ("krásně") a slouží jako základ účetnictví právnické osoby. Nedošlo mi co je VH (znáte to - venkovan), ale vůbec nikde jsem neřekl co je režie a co DNM, naopak jsem doporučil rozlišení před likvidací účtu 381. Pokud je to, co jsem napsal pitomost, laskavě to přehlédněte. Při pečlivém čtení zjistíte, že jsem tazateli napsal "Je to na vás" - tedy ne na vás.
    Jinak hezký víkend a pozdraav Život je boj.

• 20. 7. 2006 19:43

Jana F. (neregistrovaný)

Už prý není, naopak, co je správné poznáte podle toho, že je to snadné :-)
    VH je valná hromada a celkem vzato v mých poměrech mohu prohlásit, že "VH jsem já" :-) Jana F.

• 20. 7. 2006 19:50

bdm (neregistrovaný)

*** VH = valná hromada :-))) A její přijetí zřizovacích výdajů je vůbec základem toho, aby tyto mohly být vůbec zaúčtovány. Co a jak si vedete do data vzniku společnosti je úplně jedno - takže nevím, z čeho vychází Vaše tvrzení "nemůže mít výsledkové účty". To, jak si někdo "vede účetnictví" před vznikem společnosti, je jen na něm - a žádný předpis neukládá, že se vůbec nějaké má vést. Účetní knihy otevíráte ke dni zapsání společnosti. ***

• 20. 7. 2006 20:49

Emil (neregistrovaný)

+Fajn, budu přemýšletm, kde seženu vzor k účtování počátečmího stavu výsledkových účtů. Poraďte. Předem dík.+

• 20. 7. 2006 20:58

bdm (neregistrovaný)

*** Vážený paně Emile, k účtování před vznikem firmy tady nabádáte Vy :-))) tudíž si nějaké ty vzory budete muset vymyslet :-)) ***

• 20. 7. 2006 22:09

Emil (neregistrovaný)

Vážená paní bdm.
    Malé věci řešme ruky mávnutím. Tady to účtování a zahajovací rozvahu jsem měl tu čest čistě náhodou obšlehnout před mnoha lety od daňového poradce s glejtem MF č. 47, pozdějším prezidentem komory daňových poradců. To byl Pan účetní a Pan daňový poradce. A tady to účtování mi kupodivu zůstalo v mé, tak rychle se prázdnící, paměti. Kdybych na té bedně dokázal chatovat, mohli bychom si pokecat. Jinak - před Vašimi vědomostmi skláním svoji prázdnící se hlavu (a moc prosím, nehledejte v tom ani stín ironie), a co bych lhal, drobátko vám závidím.. Mějte se fajn. V těchto případech se myslím i říká "odpusťte starci" - počet jar u mě je, když ne trojnásobný, tedy nejméně dvojnásobný, než Váš.

• 20. 7. 2006 22:22

bdm (neregistrovaný)

*** Jejda - tak tohle musím trošku napravit - omlouvám se, jestli tam bylo ode mě víc jedu, než by bylo snesitelné. Mně se jen někdy zdá, že věci zbytečně komplikujete - ale může to být jen moje zdání - omlouvám se :-))) P.S. Nemůže být ani dvojnásobný - kdyby byl, tak si myslím, že byste už tady nebyl :-))) ***

• 21. 7. 2006 11:52

Jana F. (neregistrovaný)

Žádný jed jsem neviděla :-), naopak jsem ráda, že jste se dobrali k závěru o tom účtování před zápisem do OR - to jsem si oddechla, že není povinné :-) Ohleduplněji jste to, Blanko, vyjádřit nemohla, proboha, to bychom si tady akorát skládali komplimenty a pravda by z ohleduplnosti šla stranou :-)))
    Tohle není ani v nejmenším proti panu Emilovi, který je soudě podle příspěvků skvělý a zkušený účetní, člověk i muž (v což doufám i přes tu zdejší rozmáhající se módu měnit si tímto způsobem identitu :-))) Jana F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).