Vlákno názorů k dotazu Daňový bonus, prosím p. JiřinkuH i jiné od JiřinaH. - Re: Daňový bonus, prosím p. JiřinkuH i j Sice...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 7. 2006 8:58

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Daňový bonus, prosím p. JiřinkuH i j
    Sice dojdete k vrácení daně tímto výpočtem a myslíte logicky, ale vrácená daň se nedělí na část za daň a část za bonus,vrací se jednou částkou , odčítá se od odvodu daně také celá vratka, podle
    mého názoru , patří celá do příjmů a nekuchá se :))

• 21. 7. 2006 10:31

M. (neregistrovaný)

Mě ale zase přijde, že v tom formuláři "Výpočet daně a daňového zvýhodnění" je to rozdělený na vratku daně a vratku bonusu, např. ř. 23 a 24 jsou jen o dani, ř. 25 a 26 jsou jen o bonusu, ale pak je to zase shrnutý všechno dohromady do ř. 27, v tom máte pravdu ... Mám tu ale i zaměstnance, kteří mají vypočtenou i sraženou dan (ř. 17 a 18) nulovou ... a vyjde jim jen jakoby vratka bonusu ... takže tuto vratku bonusu taky potvrdit jako příjem?
    Moc děkuju za odpověd.

• 21. 7. 2006 11:43

Ano, ve výpočtu máte zúčtování záloh po slevě (ř.24) a zúčtování bonusů(ř.26) , ale jmenuje se to celé kompenzace vzniklých rozdílů
    ( součet 24 a 26) neboli VRACÍ SE DAŇ (doplatek ze zúčtování).
    nejedná se o vratku bonusu, ale vratku daně jednou částkou.

• 21. 7. 2006 12:03

M. (neregistrovaný)

Takže i v případě, že zaměstnanec má vypočtenou i sraženou dan nula (protože měl např. slevu na dvě děti) a vrací se mu pouze nevyčerpaný bonusy, takže i v tomto případě jde vlastně o vrácení daně?
    Moc se omlouvám, ptám se asi jako idiot ale prostě v tom nemůžu najít žádnou logiku ... takže bonusy vyplacený během roku v klasickým pracovním poměru se nezapočítávaj do příjmu na dávky, a bonusy dočerpaný v ročním zúčtování daně se berou jako vrácená dan a do příjmu se počítají?
    Díky za odpověd a za trpělivost p. JiřinkyH. :-)

• 21. 7. 2006 12:28

anonym (neregistrovaný)

náhodou to bylo docela zajímavý povídání, je pravda, že v daňových zákonech mnohdy nelze hledat logiku :)

• 21. 7. 2006 12:34

Já na to nemám patent, ale zkuste to takhle logicky podat přímo na dávkách SSP,a aby Vám dali písemně, jak tedy postupovat. Z mé praxe : nepoužívat vždy a jen logiku, nechtít mít vše za každou cenu správně, protože co vypadá složitě(i když to je správně) každého spíš vyděsí. Úřední šiml je spokojen, když nemusí nic zkoumat a za nic nechce položit svůj názor. :)

• 21. 7. 2006 13:01

M. (neregistrovaný)

Asi máte pravdu p. Jiřinko, zkusím to na kontaktním místě :-), ale stalo se mi už, že jsem se tam ptala a paní za okénkem bohužel nevěděla absolutně nic, raději řekla, že to musím vědět já. A takovýhle dotaz nebo případ co tu píšu já sem nikde řešit neviděla.
    Spíš mi jde o to, abych jim nedávala do příjmů tisícový částky který tam nepatří (u jednoho zaměstnance to dělá přes 8000,-) a nakonec při kontrole bude zle, že sem jim potvrdila něco, co ta nepatřilo :-/ ... nevím zda je lepší ošidit zaměstnance, nebo toho, kdo vyplácí tyto dávky ...
    Moc děkuji p. Jiřince a i jiným ...

• 21. 7. 2006 13:11

u, ale pak je to zase shrnutý
    >>>>všechno dohromady do ř. 27, v tom máte pravdu ... Mám
    >>>>tu
    >>>>ale i zaměstnance, kteří mají vypočtenou i sraženou
    >>>>dan (ř. 17 a 18) nulovou ... a vyjde jim jen jakoby
    >>>>vratka bonusu ... takže tuto vratku bonusu taky
    >>>>potvrdit
    >>>>jako příjem?
    >>>>Moc děkuju za odpověd.
    >>>Ano, ve výpočtu máte zúčtování záloh po slevě (ř.24)
    >>>a
    >>>zúčtování bonusů(ř.26) , ale jmenuje se to celé
    >>>kompenzace vzniklých rozdílů
    >>>( součet 24 a 26) neboli VRACÍ SE DAŇ (doplatek ze
    >>>zúčtování).
    >>>nejedná se o vratku bonusu, ale vratku daně jednou
    >>>částkou.
    >> Já na to nemám patent, ale zkuste to takhle logicky
    >>podat přímo na dávkách SSP,a aby Vám dali písemně,
    >>jak
    >>tedy postupovat. Z mé praxe : nepoužívat vždy a jen
    >>logiku, nechtít mít vše za každou cenu správně,
    >>protože
    >>co vypadá složitě(i když to je správně) každého spíš
    >>vyděsí. Úřední šiml je spokojen, když nemusí nic
    >>zkoumat a za nic nechce položit svůj názor. :)
    >
    >Asi máte pravdu p. Jiřinko, zkusím to na kontaktním
    >místě :-), ale stalo se mi už, že jsem se tam ptala a
    >paní za okénkem bohužel nevěděla absolutně nic, raději
    >řekla, že to musím vědět já. A takovýhle dotaz nebo
    >případ co tu píšu já sem nikde řešit neviděla.
    >Spíš mi jde o to, abych jim nedávala do příjmů
    >tisícový částky který tam nepatří (u jednoho zaměstnance to
    >dělá přes 8000,-) a nakonec při kontrole bude zle, že
    >sem jim potvrdila něco, co ta nepatřilo :-/ ... nevím
    >zda je lepší ošidit zaměstnance, nebo toho, kdo vyplácí
    >tyto dávky ...
    >Moc děkuji p. Jiřince a i jiným ...
    Jsem ve stejné situaci, také bych nechtěla nikoho ošidit, ale také bych nechtěla dostat neoprávněně vyplacené dávky dostat jednou k úhradě. Vy jim ale nevyplácíte bonus ( i když se jedná fakticky o bonus), ale přeplatek na dani.Já vám rozumím, ale stejně se stále jedná o součet a vyúčtování.

• 21. 7. 2006 14:09

M. (neregistrovaný)

No a to je právě ono :-), mě zaráží, jak může mít někdo přeplatek na dani, když jeho vypočtená i odvedená daň je nulová .. nebo jak sem uvedla nahoře v příkladu, pán odvedl daň 170,- a vrací se mu 4005,- ...
    Taky asi záleží, jak by to při kontrole kdo posoudil že, někdo v tom může (jako já) vidět vrácení bonusu, někdo (třeba jako vy :-)) zase vrácení daně ...vím, že co člověk, to názor .. ráda bych to našla někde psaný černý na bílým, jak postupovat, ale to asi doufám marně že ...
    Ale i přesto děkuji opět p. JiřinceH za mě věnovaný čas :-) a ráda uvítám i jiné příspěvky, víc hlav, víc ví :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).