Re: Daňový bonus, prosím p. JiřinkuH i j
Sice dojdete k vrácení daně tímto výpočtem a myslíte logicky, ale vrácená daň se nedělí na část za daň a část za bonus,vrací se jednou částkou , odčítá se od odvodu daně také celá vratka, podle
mého názoru , patří celá do příjmů a nekuchá se :))
Mě ale zase přijde, že v tom formuláři "Výpočet daně a daňového zvýhodnění" je to rozdělený na vratku daně a vratku bonusu, např. ř. 23 a 24 jsou jen o dani, ř. 25 a 26 jsou jen o bonusu, ale pak je to zase shrnutý všechno dohromady do ř. 27, v tom máte pravdu ... Mám tu ale i zaměstnance, kteří mají vypočtenou i sraženou dan (ř. 17 a 18) nulovou ... a vyjde jim jen jakoby vratka bonusu ... takže tuto vratku bonusu taky potvrdit jako příjem?
Moc děkuju za odpověd.
Ano, ve výpočtu máte zúčtování záloh po slevě (ř.24) a zúčtování bonusů(ř.26) , ale jmenuje se to celé kompenzace vzniklých rozdílů
( součet 24 a 26) neboli VRACÍ SE DAŇ (doplatek ze zúčtování).
nejedná se o vratku bonusu, ale vratku daně jednou částkou.
Takže i v případě, že zaměstnanec má vypočtenou i sraženou dan nula (protože měl např. slevu na dvě děti) a vrací se mu pouze nevyčerpaný bonusy, takže i v tomto případě jde vlastně o vrácení daně?
Moc se omlouvám, ptám se asi jako idiot ale prostě v tom nemůžu najít žádnou logiku ... takže bonusy vyplacený během roku v klasickým pracovním poměru se nezapočítávaj do příjmu na dávky, a bonusy dočerpaný v ročním zúčtování daně se berou jako vrácená dan a do příjmu se počítají?
Díky za odpověd a za trpělivost p. JiřinkyH. :-)
Já na to nemám patent, ale zkuste to takhle logicky podat přímo na dávkách SSP,a aby Vám dali písemně, jak tedy postupovat. Z mé praxe : nepoužívat vždy a jen logiku, nechtít mít vše za každou cenu správně, protože co vypadá složitě(i když to je správně) každého spíš vyděsí. Úřední šiml je spokojen, když nemusí nic zkoumat a za nic nechce položit svůj názor. :)
Asi máte pravdu p. Jiřinko, zkusím to na kontaktním místě :-), ale stalo se mi už, že jsem se tam ptala a paní za okénkem bohužel nevěděla absolutně nic, raději řekla, že to musím vědět já. A takovýhle dotaz nebo případ co tu píšu já sem nikde řešit neviděla.
Spíš mi jde o to, abych jim nedávala do příjmů tisícový částky který tam nepatří (u jednoho zaměstnance to dělá přes 8000,-) a nakonec při kontrole bude zle, že sem jim potvrdila něco, co ta nepatřilo :-/ ... nevím zda je lepší ošidit zaměstnance, nebo toho, kdo vyplácí tyto dávky ...
Moc děkuji p. Jiřince a i jiným ...
u, ale pak je to zase shrnutý
>>>>všechno dohromady do ř. 27, v tom máte pravdu ... Mám
>>>>tu
>>>>ale i zaměstnance, kteří mají vypočtenou i sraženou
>>>>dan (ř. 17 a 18) nulovou ... a vyjde jim jen jakoby
>>>>vratka bonusu ... takže tuto vratku bonusu taky
>>>>potvrdit
>>>>jako příjem?
>>>>Moc děkuju za odpověd.
>>>Ano, ve výpočtu máte zúčtování záloh po slevě (ř.24)
>>>a
>>>zúčtování bonusů(ř.26) , ale jmenuje se to celé
>>>kompenzace vzniklých rozdílů
>>>( součet 24 a 26) neboli VRACÍ SE DAŇ (doplatek ze
>>>zúčtování).
>>>nejedná se o vratku bonusu, ale vratku daně jednou
>>>částkou.
>> Já na to nemám patent, ale zkuste to takhle logicky
>>podat přímo na dávkách SSP,a aby Vám dali písemně,
>>jak
>>tedy postupovat. Z mé praxe : nepoužívat vždy a jen
>>logiku, nechtít mít vše za každou cenu správně,
>>protože
>>co vypadá složitě(i když to je správně) každého spíš
>>vyděsí. Úřední šiml je spokojen, když nemusí nic
>>zkoumat a za nic nechce položit svůj názor. :)
>
>Asi máte pravdu p. Jiřinko, zkusím to na kontaktním
>místě :-), ale stalo se mi už, že jsem se tam ptala a
>paní za okénkem bohužel nevěděla absolutně nic, raději
>řekla, že to musím vědět já. A takovýhle dotaz nebo
>případ co tu píšu já sem nikde řešit neviděla.
>Spíš mi jde o to, abych jim nedávala do příjmů
>tisícový částky který tam nepatří (u jednoho zaměstnance to
>dělá přes 8000,-) a nakonec při kontrole bude zle, že
>sem jim potvrdila něco, co ta nepatřilo :-/ ... nevím
>zda je lepší ošidit zaměstnance, nebo toho, kdo vyplácí
>tyto dávky ...
>Moc děkuji p. Jiřince a i jiným ...
Jsem ve stejné situaci, také bych nechtěla nikoho ošidit, ale také bych nechtěla dostat neoprávněně vyplacené dávky dostat jednou k úhradě. Vy jim ale nevyplácíte bonus ( i když se jedná fakticky o bonus), ale přeplatek na dani.Já vám rozumím, ale stejně se stále jedná o součet a vyúčtování.
No a to je právě ono :-), mě zaráží, jak může mít někdo přeplatek na dani, když jeho vypočtená i odvedená daň je nulová .. nebo jak sem uvedla nahoře v příkladu, pán odvedl daň 170,- a vrací se mu 4005,- ...
Taky asi záleží, jak by to při kontrole kdo posoudil že, někdo v tom může (jako já) vidět vrácení bonusu, někdo (třeba jako vy :-)) zase vrácení daně ...vím, že co člověk, to názor .. ráda bych to našla někde psaný černý na bílým, jak postupovat, ale to asi doufám marně že ...
Ale i přesto děkuji opět p. JiřinceH za mě věnovaný čas :-) a ráda uvítám i jiné příspěvky, víc hlav, víc ví :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.