Re: Prosím o pomoc
Paní Hanko,Váš syn by si měl přesto nechat vystavit neschopenku,tu předloží na OSSZ ikdyz nebude mít nárok na výplatu.Pokud by marodil 365 dní,tak pak přesto může odejít do inv.popř.částečného důchodu.Doporočuji se zeptat a poradit na okresní správě nemocenského pojištění.Věřím,že se syn uzdraví a nebude mít následky.
Re: Marodní lístek nepojištěného?
Máte někdo zkušenosti s vypsáním nemocenského lístku OSVČ, která si neplatí nemocenské? Mám zkušenost, že si nepojištěný klient nechal napsat od lékaře marodní lístek kvůli soukromému pojištění na nemoc - tam je lhůta 30 dní marodění, než něco dostane, tak aby mu ta lhůta běžela. Ale sociálka marodní lístek neuznala, poslala zpátky a v ordinaci ho prostě vyhodili. Lékař byl ještě naštvaný, že je za blbce, když posílá marodní lístek někomu, kdo nemá na marodní nárok. Jana F.
co by na něm měla uznávat sociálka? 8-o
u komerčního pojištění většinou mají své formuláře neschopenky, a odevzdává se samozřejmě tam, a ne na socce. a neschopenka není jen pro výplatu nemocenské, ale jako potvrzení o nemoci - třeba ten minimální základ, "omluvenka" na soudy, pčr, berňák a podobné dotěrné instituce, jako doklad o době trvání nemoci, doklad pro sociálku při žádosti o dávky (že si nemohl zajistit sám příjem)....
U toho komerčního pojištění je podmínka, že bude předtím trvat 30 dní státem uznaná neschopnost. Do té doby od pojištěnce nic nechtějí, ani se s ním nebaví. A marodní lístek prý posílá lékař rovnou na sociálku? To fakt nevím, já nikdy nemarodím, i když kolikrát skoro umírám :-) Jana F.
Tu svoji nikde neodevzdal, měla jsem na mysli tu odesílanou lékařem. Tu sociálka vrátila a žádnou nemocenskou neregistrovala - proto se bojím, že by ta doba nemoci nebyla prokázaná? a uznaná? ani u FÚ. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.