Re: započítání bonusu pro exekuci
děkuji za pomoc,AM, ale asi jsem slepá,já to tam nenašla,ale dohledala jsem článek JUDr. Šubrta Mzdová účetní 2/2005 str. 28-daňový bonus není součástí daňové zálohy - je zvláštním plněním poskytovaným poplatníkovi státem a výpočet čistého PV neovlivňuje.Domnívám se, že tomu tak je - co vy, paní Jiřino?Já bonus nezapočítávám, ale nikomu to nevnucuji.
99/1963 Sb. znění k 31.12.2006 § 277
Srážky se provádějí z čisté mzdy (platu), která se vypočte tak, že od mzdy se odečte záloha na daň z příjmu sražená z příjmů ze záv.čin. a funč.požitků, pojistné zdravotní a sociální pojištění. Tento paragraf je většinou uveden jako poučení u exekucí od soudu.
O daňovém bonusu zde není zmínka, takže se do ČM nepočítá. OBhájila jsem to i změny programu.
Ano, zní to hezky , skutečně VYPOČET čistého PV neovlivňuje.
Jen nechápu, proč bych měla počítat průměrný výdělek při exekuci, když podstatou takové srážky je spravedlivě postihnout
čisté příjmy zaměstnance ( kromě příjmů nezdaňovaných vynaložených v souvislosti se zaměstnáním). V naší právní džungli
chápu, že některé příjmy (jako bonus) není v souvislosti s srážkami v zákoně citován.(osř). Právním výkladem v knížce ANAG se řídit mohu ale nemusím. (-:)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.