Re: Běžný účet
Tak obvyklejší bývá střediskově účtovat o nákladech, nikoli o BÚ, tedy náklady snadno rozčleníte na střediska a na 221 se o střediscích neúčtuje, to nemá význam. Všechny platby mohou snadno probíhat přes jeden BÚ, ale vy se asi zabýváte problémem, jak ty platby na tom BÚ vůbec rozlišit, že ? Účtování problém není, problém je identifikovat platby, je to tak ? Ale zavádět každému nákladovému středisku samostatný BÚ je dost drahé a pak i pracné, ne ?
To si ale moc nepomůžete, rozklíčovat náklady na střediska je stejně nutno i mimo BÚ, pochybuji, že by platby (pohyby) na BÚ jednoznačně identifikovaly náklady všech středisek, vždyt minimálně část plateb máte za celou firmu a stejně je musíte rozklíčovat. Já bych se zaměřil na vymakání vnitropodnikového účetnictví a ne finančního, to bych nekomplikoval. Tedy cestou dvouokruhového účetnictví, nikoli analyticky "nafukovat" finanční účetnictví.
K této úvaze mě vedou výrazně nepoměrné, v některých případech téměř jednosměrné finanční toky mezi pokladnami jednotlivých středisek a BÚ.
Nevím právě, zda je třeba těmto okolnostem přisuzovat větší význam.
Přitom se i já bráním , jak správně uvádíte, vydat cestou větvení "finančního" účetnictví, jelikož s tím nemám žádné zkušenosti.
No nezaměňoval bych velikost finančních toků s velikostí nákladů středisek, v tom si asi rozumíme. Poohlédl bych se po nějakém vymakaném vnitropodnikovém účetnictví, v něm přes předpisy klíčoval náklady středisek a finanční toky bodou už jen úhradou. Sakra, už se asi zamotávám do slovíček :-)
>>>To si ale moc nepomůžete, rozklíčovat náklady na
>>>střediska je stejně nutno i mimo BÚ, pochybuji, že by
>>>platby (pohyby) na BÚ jednoznačně identifikovaly
>>>náklady
>>>všech středisek, vždyt minimálně část plateb máte za
>>>celou firmu a stejně je musíte rozklíčovat. Já bych
>>>se
>>>zaměřil na vymakání vnitropodnikového účetnictví a ne
>>>finančního, to bych nekomplikoval. Tedy cestou
>>>dvouokruhového účetnictví, nikoli analyticky
>>>"nafukovat"
>>>finanční účetnictví.
>>
>>K této úvaze mě vedou výrazně nepoměrné, v některých
>>případech téměř jednosměrné finanční toky mezi
>>pokladnami jednotlivých středisek a BÚ.
>>Nevím právě, zda je třeba těmto okolnostem přisuzovat
>>větší význam.
>>Přitom se i já bráním , jak správně uvádíte, vydat
>>cestou větvení "finančního" účetnictví, jelikož s tím
>>nemám žádné zkušenosti.
>
>No nezaměňoval bych velikost finančních toků s
>velikostí nákladů středisek, v tom si asi rozumíme. Poohlédl
>bych se po nějakém vymakaném vnitropodnikovém
>účetnictví, v něm přes předpisy klíčoval náklady středisek a
>finanční toky bodou už jen úhradou. Sakra, už se asi
>zamotávám do slovíček :-)
Ano souhlasím s Vámi, musím se nejdříve rozhodnout jaký účetní systém (pro vznikající maloobchodní síť) vlastně zvolit - tak abych dostatečně klasifikoval náklady atd., poté teprve řešit otázku BÚ a pod.
Děkuji za inspiraci, těším se na možnou příštíí odepisovanou.
businessu zdar!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.