Re: Prosím o pomoc-prodej vozidla,DPH
Nejak tomu nerozumím. Pokud to byl převod leasingu musíte mít smlouvu s leasingovou společností. Která ve splátkách určite DPH vyčíslila a protože se jedná zřejmě o nákladní automobi je u splátek odpočet. pokud vozidlo prodáte a jste plátci DPH a uplatnili jste DPH v odečtu musíte samozřejmě DPH odvest z ceny za kterou budete vozidlo prodávat. Není mi úplně jasné co je to odstupné.l
>>Koupili jsme odtahové vozidlo za odstupné 325 tis.Kč
>>bez DPH /převod leasingu/ + zbývajících 8 splátek
>>leasingu,kde jsme si uplatňovali ještě 22% DPH.Tento
>>měsíc
>>leasing doplatíme a zařadíme do majetku v hodnotě 2
>>tis.Kč /poslední splátka/.
>>Zároveň chceme vozidlo prodat za 550 tis bez
>>DPH.Prosím o radu jak zaúčtovat prodej a jaké DPH
>>musíme
>>odvést. Jestli jen z prod.ceny - odstupné 325
>>tis./původní
>>majitel nám nedal na odstupné daňový doklad s DPH,
>>jen
>>smlouvu,tak na FÚ nám řekli,že si nemůžeme DPH
>>uplatnit/.
>>Nedokázala mi odpovědět ani daňová poradkyně,tak
>>věřím,že tady jsou zkušenější poradci.Moc moc předem
>>děkuji.
>
>Nejak tomu nerozumím. Pokud to byl převod leasingu
>musíte mít smlouvu s l
leasingovou společností. Která ve
>splátkách určite DPH vyčíslila a protože se jedná zřejmě
>o nákladní automobi je u splátek odpočet. pokud
>vozidlo prodáte a jste plátci DPH a uplatnili jste DPH v
>odečtu musíte samozřejmě DPH odvest z ceny za kterou
>budete vozidlo prodávat. Není mi úplně jasné co je to
>odstupné.l
Odstupné - příklad: zaplacená 1. zvýšená spláta u leasingu na 36 měsíců činí 180000,00 Kč. V nákladech lze uplatnit měsíčně mimo pravidelné splátky 5000,00 Kč. Dojde k cesi (převodu) leasingu po 30 měsících. Nevyčerpaná část z 1. navýšené splátky činí 30000,00 Kč. Původní nájemcel požaduje po novém nájemci úhradu celkem 200000,00 Kč. Z toho je 30000,00 Kč nevyčerpaná část 1. zvýšené splátky a 170000,00 Kč činí odstupné. Z odstupného by měl původní nájemce odvést DPH, pokud je plátce, a pro nového nájemce je tato částka daňově neuznatelná.
Pokud ale dojde k ukončení a zařazení předmětu nájmu do OM a následně k prodeji ve stejném roce, lze uplatnit tuto částku jako daňový náklad a to max. do výše příjmu (jak již uvedla bdm). Pokud by k prodeji došlo v jiném zdaňovacím období, pak příjem do výše dříve neuznaného výdaje se ze základu daně vyloučí.
Děkuji moc za rady.Na FÚ mi řekli,že odstupné mám nákladově rozdělit podle zbývajícího počtu splátek a dát je společně se splátkami např.na 518 měsíčně.Jedná se o jedno období /leden-srpen 06/,a DPH si uplatnit jen ze splátek a ne z odstupného,tak jsem je samozřejmě poslechla.
Spíš jsem nevěděla jak s tím DPH při prodeji,jestli můžu odečíst s prodejní ceny to odstupné na které jsem si DPH nemohla uplatnit a teprve ze zbytku DPH uskutečnit.Radši ho ale odvedu z celé prodejní ceny.Hezký dne
Jen mne překvapuje, že vám na FÚ řekli, že odstupné lze rozdělit nákladově na zbývající část nájmu, když v § 25 odst ze) je přímo uvedeno, že rozdíl , o který částka hrazená postupníkem postupiteli při změně osoby nájemce podle smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku převyšuje částku nájemného připadajícího u postupníka na zbývající dobu nájmu (odstupné převyšuje zůstatek poměrné části 1. zvýšené splátky) sníženou o nájemné jím hrazené pronajímateli v souladu se smlouvou, nelze uplatnit jako daňový náklad.
Ověřte si na kontrolním oddělení vašeho FÚ a ne u vašeho správce.
*** Já si myslím, že je to správně. Jen trošku jinak řečeno. V podstatě paní řekli to, co říkáme my: to odstupné rozpitvat na částky, které jsou daňové (časově rozlišovaná "akontace") a "přeplatek" (nedaňový, který se do nákladů dostane až při prodeji) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.