Re: živnostník
>>Prosím o zodpovězení dvou otázek:
>>1) je povinností podnikatele (neplátce DPH), aby na
>>faktuře uváděl datum uskutečnění zdanitelného plnění?
>>
>>2) jakým způsobem si takový podnikatel může dát do
>>nákladů benzín za používání automobilu, který nemá ve
>>firmě? Je jeho majitelem, ale nevložil ho do majetku
>>firmy.
>>
>>Děkuji všem.
>
>Ad1) není
Nejen že nemusí, ale ani nesmí.
>ad2) uplatní si náhrady podle ZDP § 24 odst.2 písmeno
>k) bod 3.
Mohla bych Vás ještě poprosit? Přečetla jsem si "ZDP § 24 odst.2 písmeno k) bod 3". Napsáno je to hezky, ale jak to provedu technicky? Vím, kolik podnikatel najek km, vím, kolik načerpal benzínu a vím také to, jaká je jeho průměrná spotřeba na 100 km. Jak tedy budu postupovat? Doklad o čerpání PHM můžu dát do výdajů v jeho plné výši?
MOC děkuji.
Paragony a kolik čerpal nepotřebujete, ať si jen vede knihu jízd, kde bude evidovat, kolik najezdil a kde s autem byl, samozřejmě "služebně". Podle velkého techničáku určíte průměrnou spotřebu, na konci roku 2006 si počkáte, až MF ČR vyhlásí Průměrné ceny PHM za rok 2006, vynásobíte tu průměrnou spotřebu těmi cenami a vydělíte 100 (dostanete spotřebu v Kč na 1 km), k tomu připočtete výši základní náhrady (tuším teď 3,90, ale ověřte si to, já auto nepíšu a nevím, kolik to dělá :-))), vynásobíte ujetými služebními kilometry za rok a to si dáte v rámci DP jako uznatelný výdaj, buď rovnou do tabulky E, nebo přes "nepeněžní deník! přímo do výdajů v příloze 1.
Samozřejmě, ale má to své pro a proti:
Proti:
a) pokud budu uplatňovat cenu podle skutečného nákupu, musím benzín opravdu kupovat a opravdu vykazovat jen skutečně najeté kilometry :-)
b) mám zkušenost, že ta průměrná cena je obvykle vyšší než ceny z paragonů, tak že je pro podnikatele výhodnější
Pro:
a) pokud bych opravdu jezdil a jezdil a jezdil, tak je to jedno, jakou cenu využívám, jestli z paragonu nebo průměrnou vyhlašovanou
b) pokud budu kupovat jen samý drahý benzín, možná se přes tu průměrnou dostanu a vyjde mne to daňově výhodněji, na druhou stranu každý spíš kouká, kde je benzín nejlevnější :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.