Re: Zápočtový list
A jak je to prosím, pokud zaměstnanec ukončuje prac.poměr v průběhu měsíce, např. 16.7. a 17.7. nastupuje jinde. To pak má nárok na poměrnou část měsíce 1-6 tj. 12,5 dne a poměrná část za měsíc červenec zpravidla poskytne ten zaměstnavatel, u kterého odpracoval v měsíci delší dobu. Zaměstnavatelé se většinou mezi sebou nedomlouvají, proto si myslím, že v tomto případě je nutné nárok a čerpání dovolené uvést. Pokud tomu tak není, prosím opravte mne. Děkuji.
Nového zaměstnavatele nezajímá, jestli jste mu zaplatili všechno, co jste mu zaplatit měli. Pokud u Vás končí 16.7., je to více než polovina měsíce. Dále máte mít nějakým způsobem potvrzeno, že bez přetržky nastupuje jinam a dodělá ten měsíc. Pokud ano, dáváte za červenec dovolenou Vy. Pokud ne, nedává ji za červenec nikdo. Pokud by u Vás skončil 14.7. a bez přetržky nastoupí k novému, dává dovolenou za červenec on. Za polovinu měsíce se považuje 15. den. Takže když skončí v polovině, dává dovolenou za ten měsíc ten nový. Za skončení v polovině se považuje i to, když skončí třeba 13. a 14. a 15. jsou nepracovní dny.
***paní Jiřko, takže když zaměstnanec skončí u mě 16. a já mu dovolenou za ten měsíc neposkytnu,protože nemám doloženo,domnívám se, že se nový zaměstnavatel(pokud zaměstnanec nastoupí bez přerušení a splní podmínku 60 dnů) může dotázat předchozího zaměstnavatele ( mě :) -já potvrdím, že za měsíc přestupu jsem dovolenou nepřiznala ,nárok přizná následný zaměstnavatel ne ?? jinak by ho poškodili - já ho nepoškodím, mně to nedoloží ale tím, že nastoupí bez přerušení, se domnívám, že následný zaměstnavatel může přiznat nárok za měsíc "přestupu".Z vašeho příspěvku jsem vyrozuměla,že nikoli.Nebo jsem to špatně pochopila ?
Podle Zákoníku dává dovolenou za ten měsíc ten zaměstnavatel, u kterého byl déle.Podívejte, pokud jsou to dvě firmy třeba se stejným majitelem a zaměstnanec přestupuje, tak by se nic nestalo. Správně by to ale i tady mělo být tak, že ten nový zaměstnavatel má dát (po dohodě) tu částku za dovolenou tomu starému k refundaci. Ale pokud jde o dva cizí zaměstnavatele, tak pokud se nedohodnou převodu nároku dovolené a na refundaci, postupuje se podle Zákoníku. Proč by nový zaměstnavatel vydával své peníze za dovolenou někomu, komu ji měl zaplatit předešlý zaměstnavatel?
Pokud budete tím novým zaměstnavatelem, ke kterému zaměstnanec nastoupí až po polovině měsíce, budete se snad cítit vinna za to, že mu předešlý zaměstnavatel něco nezaplatil nebo nepřiznal? Myslím, že Vás ani nenapadne vydávat svoje peníze za někoho jiného. Je to věc mezi zaměstnancem a tím minulým zaměstnavatelem. Zaměstnavatelé se na převodu dovolené a její refundaci dohodnout nemusí a také se to skoro ani nestává, protože to pro ně může být nevýhodné. Píšete, že jste byla zaměstnána v a.s. a tam se na to nehledělo. No být akcionářem té společnosti, tak těm účetním pěkně poděkuji za to, že se nehledí na optimalizaci nákladů a účetním je jedno, že firma vyhazuje peníze. Nic proti Vám.
já si to neberu, naopak, děkuji za váš názor, ale musím podotknout, že takových případů nebývalo mnoho,já se setkala s jedním, to bylo ale ještě "před revolucí" a tehdy se refundovalo,nevím jak dnes děvčata válčí-dnes vedení sleduje,alespoň co já vím, houfně mzdové náklady.Jen jestli mohu podotknout,skutečně nikdo nebazíroval na §,nárocích ze zákona ap,proto jsem ráda,že jsem změnila místo,jsem v s.r.o. a koukám,co ještě nevím :) děkuji, zas někdy ! Hezký den všem.
No jo, před revolucí! Zaměstnavatel byl stát, podniky převáděly peníze státu a ten je zas přerozděloval.... Všechno bylo všech a nic nebylo ničí a všem to bylo putna. Dneska taky může být zaměstnanci putna, jestli mu ty peníze dáte předešlý nebo nový zaměstnavatel, ale rozhodně to není jedno tomu zaměstnavateli - majiteli. Každopádně - účetní platí zaměstnavatel a mají pracovat v jeho zájmu. Pokud on rozhodne, že to teda tomu zaměstnanci zaplatí i když nemusí, je to jeho věc a dobrá vůle. Ale účetní sama by to dělat neměla - nejsou to její peníze. Dobrou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.