Re: Likvidace zboží, jak s DPH? PRosíííí
Likvidace znamená použití pro účely nesouvisející s podnikáním a tam už DPH hrozí.
Chtělo by to rozebrat trochu zeširoka - aspoň v několika bodech, ať máte nějaké náměty:
- nějaký, i nepatrný výtěžek z likvidace není? (dle zadání spíše ne)
- jak to máte se ztratným nebo s technologickými úbytky - vešli byste se i přes likvidaci do stanoveného limitu?
- používáte systém slev před projitím zboží? (včetně evidence slev)
- to vše při schopnosti prokázat hodnotu skladových zásob.
Zkuste se zamyslet.
Normu přirozených úbytků používáme, ale do té bychom se an náhodou nevešli:-)
Nechali jsme zlikvidovat asi pšes 140 litrů zkažených parfémů, o použití nemůže být řeč. Slevy jsme dávali průběžně, tak tedy nevím. Zboží jsme skutečně zlikvidovali, tak co by po nás ještě měli chtít?!?
Janča
*** "5) Použitím hmotného majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce se pro účely tohoto zákona rozumí trvalé použití obchodního majetku plátcem pro jeho osobní spotřebu nebo jeho zaměstnanců, a poskytnutí obchodního majetku bez úplaty, pokud byl u tohoto majetku nebo jeho části uplatněn odpočet daně." Podle mě se nejedná o zd. plnění ***
>>Likvidace znamená použití pro účely nesouvisející s
>>podnikáním a tam už DPH hrozí.
>*** "5) Použitím hmotného majetku pro účely
>nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce se
>pro účely tohoto zákona rozumí trvalé použití
>obchodního majetku plátcem pro jeho osobní spotřebu nebo jeho
>zaměstnanců, a poskytnutí obchodního majetku bez
>úplaty, pokud byl u tohoto majetku nebo jeho části uplatněn
>odpočet daně." Podle mě se nejedná o zd. plnění ***
Mě ta likvidace také zarazila - když zlikviduji zkažené banány (nevím přesně jak, aby to bylo v souladu s hygienickými a jinými předpisy), tak to přece souvislost s podnikáním má? Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.