Re: Dědictví - Jak je to tedy?
*** Podle mě to tak docela není. Ano, mohou ostatní dědicové uplatnit započtení dřívějšího daru, ovšem do výše dědického podílu. Pokud např. už není "nic k dědění", pak není do čeho započíst. Pro Vaši větší jistotu a proto, že i tady se názory různí, zajděte za právníkem...***
Pokusím se přispět malou troškou do mlýna..
Obávám se,že zde dochází k malému matení pojmů jako při stavbě věže babylonské. Především je-dle mého skromného názoru-nutné vycházet z přesného pojmu " dar", tj. něco co někomu dám, poskytnu aniž bych za to obdržel jakékoliv!!! protiplnění ( peníze, službu,aj.). Tzn., že pokud došlu k jakémusi předání peněz nelze zde vůbec hovořit o daru. S pozdravem Pitrísek
Ale o to přece zde nejde. Jen by mě zajímalo, je-li pravda, že když se nemovitost převede na jednoho ze tří sourozenců darem, za života rodičů, mohou ostatní dva při dědickém řízení uplatnit tzv.dědický zápočet, ale když se nemovitost převede písemně formou prodeje( nikdo další se nemusí dovědět jestli byli peníze předány, zvlášť když je to v rodině), tak ostatní sourozenci nemusí mít z té nemovitosti vůbec nic??
Pouze jsem citoval názor právníka, který jsem tu někde na fóru četl.("Darují-li manželovi rodiče za svého života Vašemu manželovi (nebo i Vám) něco nad rámec obvyklého darování (což jistě rodinný dům je), mohou při projednávání dědictví ostatní dědici uplatnit tzv. dědický zápočet, t.zn. že je budete muset "vyplatit".)
To jsem si myslela, že "započtení" si představujete jako "vyplacení". O dědění a započítávání se tady diskutovalo, ale názor o "vyplácení" jsem tu nečetla, aspoň určitě ne od právníka. Zápočet je ale něco jiného, vysvětluje to paní bdm. Zjednodušeně: když rodiče mají barák a chatičku a barák darují jednomu z dětí, pak při dědickém řízení se jedná o jen chatu . Normálně by chatu dědili všichni. Protože jeden z nich už ale dříve dostal dar v podobě domu, ostatní dědicové požádají o započtení tohoto daru. A protože hodnota toho darovaného domu je daleko vyšší než by byl díl té chaty, který by tomu obdarovanému připadl, tak on už díl chaty nedostane a chata je rozdělena na ideální části jen mezi zbylé dědice. Pokud by to bylo tak, že rodiče měli dům, ten darovali a nezbyl žádný majetek k dědění, tak prostě nikdo nic nedědí a není do započítávat. Rozhodně nikdo nikoho nevyplácí.
*** V podstatě dotázající uvažuje správně. Prokud to bude prodej, pak přes to vlak nejede a dědí pak ve stejných poměrech všichni dědicové. Pokud to bude dar a při dědictví bude ještě hodně "k dědění", pak by už ti dříve obdarováni nemuseli třeba dostat nic - tady by byl uplatněn ten zápočet a dědili by ti "neobdarovaní". Pokud by ale "k dědění" už nezbylo nic, pak by samozřejmě ti už obdarování měli svou nemovitost a ostatní by nedostali nic ***
Dědický zápočet se uplatňuje u dědění ze zákona, tedy tam, kde není závěť. Principem dědického zápočtu je narovnání dědiců (toho, že jeden dostal víc/vše a zbylí nic), proto nepředpokládám že by dědický zápočet nešel využít nebude-li (po darování) již žádné dědictví. Ano, při prodej-koupi a potvrzení, že kupní cena (v obvyklé výši) byla prodávajícím uhrazena v hotovosti (i když skutečně nebyla) mají ostatní dědici zdánlivě smůlu - mohou ale teoreticky smlouvu napadnout s tím, že k převodu peněz nedošlo a že se tedy ve skutečnosti jedná o darování.. ale to už je opravdu spíš na advokáta
Tak teď s toho nejsem moudrej, každej píše skoro něco jinýho
>>Dědický zápočet se uplatňuje u dědění ze zákona, tedy
>>tam, kde není závěť. Principem dědického zápočtu je
>>narovnání dědiců (toho, že jeden dostal víc/vše a
>>zbylí
>>nic), proto nepředpokládám že by dědický zápočet
>>nešel
>>využít nebude-li (po darování) již žádné dědictví.
>>Ano, při prodej-koupi a potvrzení, že kupní cena (v
>>obvyklé výši) byla prodávajícím uhrazena v hotovosti
>>(i
>>když skutečně nebyla) mají ostatní dědici zdánlivě
>>smůlu
>>- mohou ale teoreticky smlouvu napadnout s tím, že k
>>převodu peněz nedošlo a že se tedy ve skutečnosti
>>jedná
>>o darování.. ale to už je opravdu spíš na advokáta
>
>*** Dědický zápočet se může uplatnit nejen u dědění ze
>zákona ale může se ("je třeba ho provést, pokud....")
>uplatnit i u dědění ze závěti. ***
Ale mně se nezdá, že tady říká každý něco jiného. Jen to každý rozebírá z různých stran. Faktem ale zůstává, že dědický zápočet neznamená, že ten obdarovaný musí ostatní dědice vyplatit (tedy že by jim musel zaplatit část z hodnoty daru). Nic jim nevyplácí. Rozumíte?
>>>Tak teď s toho nejsem moudrej, každej píše skoro něco
>>>jinýho
>
>Ale mně se nezdá, že tady říká každý něco jiného. Jen
>to každý rozebírá z různých stran. Faktem ale zůstává,
>že dědický zápočet neznamená, že ten obdarovaný musí
>ostatní dědice vyplatit (tedy že by jim musel zaplatit
>část z hodnoty daru). Nic jim nevyplácí. Rozumíte?
Samozřejmě, že rozumím, ale třeba tady říká "právník" trošku něco jiného :
" Pokud jste vlastníkem věci, můžete s ní volně nakládat. Prodej nemovitosti za 1 Kč není prodej, ale spíše dar. Podle § 630 Občanského zákoníku "Dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy." To znamená, že otec by musel vrácení daru žalovat a předložit soudu důkazy o Vašem hrubém porušování dobrých mravů. Jednotný nebo závazný výklad tohoto pojmu neexistuje, soud jej vykládá vždy "ad hoc". Uvědomte si ale, že existuje tzv. dědický zápočet - po smrti otce bude na Váš podíl na dědictví po něm započteno co jste od něj za jeho života dostal darem nad rámec obvyklého darování. Takže se může stát, že pokud Vám otec daroval víc, než bude Váš podíl na dědictví po něm, budete muset ostatním dědicům doplácet... "
a podpis byl -právník- v příspěvku DAROVÁNÍ NEMOVITOSTI dne 19.7.
No ta poslední věta ... nevím, co si o tom mám myslet. V této diskuzi taky právník odpovídá, tak se třeba ještě ozve. Ale vůbec se mně to nezdá - přece rodiče mohou darovat SVŮJ majetek komukoli a NIKDO nemá právo se domáhat nějaké náhrady za tento dar.
Teď jsem se dívala do více jeho odpovědí a všude píše o tom vyplácení. Osobně si myslím (a nejen já), že to tak není, v životě jsem neslyšela, že by sourozenec musel vyplácet své sourozence z darované věci, pokud to nebylo podmínkou darování. Však se taky stává, že se kvůli tomu rodiny hádají celé roky, ale jak to jednou rodiče darovali jednomu z dětí, mají ostatní smůlu. Nejlepší bude, když se zeptáte nějakého notáře. Jestli něco zjistíte, dejte vědět.
Nemám ve zvyku se často pouštět do obsáhlejších diskusí, ale domnívám se, že diskuse se stále točí dokola:
1) pokud zůstavitel-rodiče darují ( viz můj příspěvek výše co se týče definice daru ) významnou část majektu jednomu z potencinálních dědiců-dětí mají ostatní právo se v budoucím dědickém řízení domáhat zohlednění tohoto daru nad míru obvyklou tím způsobem, že obdarovaný nikomu již nic nevracíí , ale ze zbytku dědictví dostane méně nebo vůbec nic
2) pokud zůstavitel-rodiče skutečně prodají např. domek jednomu z z potencionálních dědiců-dětí a dojde k zaplacení reálné ceny není důvod ke krácení nároků obarovaného v budoucím dědickém řízení
3) pokud by prodej, resp. zaplacení bylo "fiktivní" doporučuji nastudovat režim, který je obsažen např. v §7 odst.2 zákona 337/92 Sb. o tom, že je-li skutečný stav zastřen stavem formálně právním..............S pozdravem Pitrísek
Ano, to je logické. Důležitá pro Jirwalův dotaz je Vaše věta v bodě 1) "... obdarovaný nikomu již nic nevrací, ale ze zbytku dědictví dostane méně nebo vůbec nic".
Což znamená, že se žádné "vyplácení" z darované nemovitosti nekoná.
Třeba nám právník ještě napíše, proč o tom vyplácení píše ve všech svých dopovědích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.