Re: zaměstnanec havaroval
Pokud máte havarijní pojištění dostanete náhradu škody od pojišťovny. Její výše je rozdílná podle toho, zda je to na odpis nebo podle ceny opravy. Pak je ve smlouvě ještě spoluúčast. Tuto částku obvykle při zaviděné havárii předepíši řidiči k úhradě. Př. :Škoda 1 mil, 10% t.j. 100 tis spoluúčast a 900 tis. pojistné plnění. Z těch 100 tisíc předepíši řidiči k úhradě na pojistku "na blbost". Co nepokryje blbostka dostaně řidič k úhradě, ale jen do 4,5 násobku mzdy.
Promiňte laický dotaz, ale pokud ZAMĚSTNANEC si sám a dobrovolně platí nějaké pojištění, tak z toho mi neplyne právo zaměstnavatele něco z té pojistky požadovat? Nebo ano?
Mám za to že strop krytí zaměstnancem je dáno tím násobkem mzdy. Nechám se poučit.
Já si taky myslím, že pokud tam nebude alkohol a podobně, což vylučuje plnění jakékoli pojistky, a bude se jednat o nedbalost podle § 172 ZP, je maximálně vymahatelná částka toho 4,5 násobku a tu buď řidič platí sám, nebo mu ji kryje právě ta pojistka na blbost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.