Re: os.automobil - na leasing nebo na úv
To je hodně široké téma tady milionkrát asi probírané, podstatou je spočítat si, co vás vyjde v celkovém důsledku levněji. Součet placených úroků z úvěru + odpisů jako daňový výdaj kontra součet časově rozlišeného nájemného u leasingu, za co víc zaplatíte, ovšem i větší platba může zase mít vliv na snížení daní, když sem umístíte konkrétní nabídku prodejce na obě varianty, děvčata vám to ráda spočítají a poradí, do čeho jít.
Pojem akontace u úvěru neznám, úvěry akontaci nemají, těch 200 tis. by byla zřejmě jakási vaše spoluúčast, tedy celkový úvěr by pak byl o tuto částku nižší a tedy levnější, ovšem splátky úvěru jsou nedaňovými výdaji a do nákladů se dostanou jen úroky (zaplacené) a odpisy.
U leasingu je akontaci vždy nutno časově rozlišit a to i při vedení DE, i při účetnictví.
Souhlasím s tím počítáním :-), ale zpět k tématu, při úvěru to samozřejmě není akontace, já jen myslela že to pochopíte a nebudu muset podrobně rozepisovat, takže tento výdaj 200000,- se může v případě úvěru dát do výdajů celý hned narozdíl od akontace v leasingu?
Díky V.Dobrá
Ano, jenže jak vám píšu, splátky úvěru stejně jako jeho čerpání jsou stejně výdaji nedaňovými, takže tahle "velká splátka" může míz vliv maximálně na celkovou výši toho, co poskytovateli úvěru budete muset zaplatit, nikoli na výši daní, do těch se promítnou pouze odpisy a úroky z úvěru (zaplacené). :-)
Dotaz:
>takže tento výdaj 200000,- se může v případě úvěru dát do >výdajů celý hned narozdíl od akontace v leasingu?
>Díky V.Dobrá
Odpověď:
>Ano, jenže jak vám píšu, splátky úvěru stejně jako čerpání úvěru >jeho čerpání jsou stejně výdaji nedaňovými,
Promiňte, já si jen upřesňuji sama pro sebe to odlišné uvažování(?)- vyjadřování(?): Ano, můžete dát do výdajů, ale není to výdaj daňový. Detail, samozřejmě :-) Jana F.
Jestli to má něco společného s užitkovými vozy nevím, ale každopádně je potřeba u pojmu akontace rozlišit, zda se jedná:
a) o zálohu na nákup majetku výrobci nebo prodejci, ta je pak klasickou zálohou a do daŇových výdajů se dostane jen přes odpisy (u DHM)
b) o první zvýšenou splátku nájemného, a to je ten pojem, o kterém tu já mluvím jako o akontaci a ta je nutná časově rozlišit po dobu nájemného
Re: OT - SZ s volným vstupem
Mně by se nejvíce líbily SZ, do kterých by se mohlo nakukovat :-) Uznejte, že to má větší půvab, než když to čte jen jeden člověk, to pak není rozdíl v psaní mailů. Psychologicky to vysvětlit neumím, snad to není moje další psychická úchylka... Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.