Re: Mohu si sma zvýšit částku SP a ZP ??
U ZP to nejde, u SP se to dělá běžně, obvykle sice třeba mně OSSZ ty prachy v lednu vrací, protože jí platím dvakrát, jednou normálně z TP a podruhé ručně příkazem. Nikomu to neoznamuji a daňově si uplatňuji v roce běžném. Musí so ovšem jednat o částku zhruba odpovídající vaší konečné povinnosti, nesmí být částka spekulativně neúměrná, to by vám FÚ nemusel uznat.
U ZP jsem to ani nezkoušel, protože podle nějakého zákona, už nevím jakého, když vám ty peníze vrátí do konce března ZP, nejsou uznaným výdajem roku běžného.
A není to náhodou naopak? Pokud si na OSSZ platíte i nemocenské pojištění, tak zvýšené platby s nimi musíte předem projednat, aby rozdělili pojistné na část, kterou budete vyúčtovávat v přehledu a na nemocenské pojištění. Četla jsem v místní diskuzi případ, kdy socka spekulativní platbu bryskně vrátila.
U zdravotního pojištění mám zkušenost, že zaplatím např. na čtvrt roku dopředu a oni si sami odečítají měsíční platby. Přehled dáváte nejpozději 8. dubna, takže Vám případný přeplatek nestihnou vrátit do konce března ani kdyby náhodou chtěli.
>>U ZP jsem to ani nezkoušel, protože podle nějakého
>>zákona, už nevím jakého, když vám ty peníze vrátí do
>>konce března ZP, nejsou uznaným výdajem roku běžného.
Jaký zákon, nevzpomenete si, prosím? Jana F.
>A není to náhodou naopak? Pokud si na OSSZ platíte i
>nemocenské pojištění, tak zvýšené platby s nimi musíte
>předem projednat, aby rozdělili pojistné na část,
>kterou budete vyúčtovávat v přehledu a na nemocenské
>pojištění. Četla jsem v místní diskuzi případ, kdy socka
>spekulativní platbu bryskně vrátila.
Vracejí až druhou platbu v měsíci, pokud vím. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.