Vlákno názorů k dotazu Poraďte- darovací smlouva od Pitrísek - Re: Poraďte- darovací smlouva Dobré jitro,obávám se,že v tomto...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 8. 2006 11:10

Pitrísek (neregistrovaný)

Re: Poraďte- darovací smlouva
    Dobré jitro,
    obávám se,že v tomto případě termín "dar" nesplňuje základní parametry daru, alespoň tak, jak jsem to vždy chápal a chápu já.
    Pokud něco někomu daruji, znamená to to, ža za to nic, ale vůbec nic nechci a nedostanu. Je to prostě jen projev mé svobodné vůle. A pokud "dar" v sobě skrývá spíše formu "něco za něco", ať již jde o peníze, službu,zdržení se něčeho, strpění něčeho.... jedná se podle mě jen o jiný vztah úplatný, ať to nazýváte jakkoliv. S pozdravem Pitrísek

• 6. 8. 2006 11:19

Docent (neregistrovaný)

Tak nám je všem tady jasné, že to je nějaké obcházení zákona, ale nevím, jestli sem na fórum chodí nějaký právník, schopný z této situace najít nějaké východisko, podle mne ne. Takovýchle fint, jak někomu nacpat za něco úplatek pomocí daru se dělá dnes a denně stovky, někdo někomu něco chce dodávat a je ochoten za to příslušnému nákupčímu prokázat jistou vděčnost, příslušný nákupčí je předsedou místní organizace Sokola nebo nějaké místní TJ, tak se holt napíše dar na sportovní účely a jak si to tam funkcionáři té jednoty mezi sebou rozdělí už není podstatné. A žádný kontrolní orgán to nikdy nemůže rozkrýt, protože to právně je čisté.

• 12. 8. 2006 20:08

redico (neregistrovaný)

Předpokládám, že vy jste dohodnutou sumu ochoten zaplatit... Skutečně se nemůže jednat o dar v pravém slova smyslu a docela dobře si dovedu představit jako Vám takovou transakci někdo napadne, resp. zneplatní. Nevidím důvod, proč by družstvo nemohlo (ideálně obálkovou metodou nejvyšší nabídce) "prodat" byt. Naopak - každý družstevník pak pocítí na vlastní kůži, že nebude třeba navyšovat fond oprav, resp. měsíční poplatky až dojde na nějaké úrpavy domu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).