Re: Dokázání praxe - účetnictví
Dobrá, budu adresný, vaší chytré hlavičce :-). Musíte teď už jenom vymyslet, jak se časem bez toho odpovědného zástupce obejít, mne napadá v té rychlosti jen to, že když si založím na základě získání odpovědného zástupce živnost, že pak už praxi tak nějak sama získávám a za 5 let už ho nebudu potřebovat a když to bude navíc někdo z rodiny, ani nebudu platit cizím.:-) Asi je to blbost, jsem na detaily líný :-)
a co takhle se opravdu nechat někde na tu potřebnou dobu zaměstnat jako účetní? aspoň získá víc zkušeností a praxe. ony většinou ty rekvalifikační kurzy samy o sobě nestačí. a účetní má dost velkou zodpovědnost (dokud nepřijde kontrola, můžou mít všichni zúčastnění pocit jak je krásně a dobře vedeno) a osobně bych např. naoko odpovědného zástupce v tomto oboru nedělal.
jinak je to opravdu bludný kruh:-(
Ono to má i své výhody pro opravdové účetní, s ŽL. Pak obvykle takhle lehce přicházejí ke klientům, když najednou nějaký podnikatel přijde, že mu FÚ něco vyházel a doměřil, protože mu to účetní, která to dělala "amatérsky" zvojtila.
P.S. Nemyslím tím ovšem kolegyni, nemusí být každá přeškolená zdravotní sestra v účetnictví špatná :-). Už jsem ale několika firmám účetnictví rekonstruoval po někom a byl to většinou horor. :-)
takže myšlenka že jsem 2 roky jednatelem a že tedy ze zákona odpovídám za účetnictví společnosti ve spojení s §22/2 zákona není tak hloupá?
jinak je tu mnoho pěkných odpovědí ale chybí mi tu reakce na můj původní dotaz...tedy způsob prokazování praxe...jakýsi důkazní prostředek, který živnostenský úřad vyžaduje?
Díky
No já nevím, podle mne se tou osobou bezprostředně odpovědnou myslí HÚ nebo EŘ, který by tomu co mastí účtárna měl jakoby rozumět, ale že by jednatel patřil do toho okruhu lidí, to asi neprojde, znám spousty jednatelů odpovědných za vedení účetnictví, kteří ani nevědí, co to účetnictví vlastně je. No zkusit to můžete, třeba to projde, kdo ví.
Já bych to asi oddělil s mně vrozenou lstivostí raněného lva :-)). Odpovědnost za účetnictví dál nese jednatel, té ho nikdo nezbaví. A Tomovi nejde o to se zbavovat odpovědnosti, jestli to dobře chápu, ale udělat si ŽL bez odborné praxe, vejšku už má a na tři roky potřebuje někoho, kdo se mu podepíše pod žádost o ŽL jako odpovědná osoba. Když to nebude manželka, musí někoho zaměstnat. Otázkou ponechme úvahu, co vyjde levněji, oženit se, nebo zaměstnat účetní :-))).
Ano, jsem si vědom možnosti využít odpovědného zástupce, ale vzhledem k tomu, že na sebe bere jistou dávku odpovědnosti (alespon co se týče povinností vyplývajících z funkce odpovědného zástupce dle živ. zákona) jsem se chtěl této variantě vyhnout...také si nemyslím, že bych s tímto odpovědným zástupcem musel mít pracovně právní vztah,ale "pouze" smluvní vztah (pokud pomineme vztah intimní) ...
přesto bych raději celou situaci řešil bez odpovědného zástupce ...ale nejsem si jist nakolik by mi prošlo třeba potvrzení o 2 leté praxi vykonané v účetní firmě bez nějakého pracovního poměru...ttakže mi možná nic jiného nezbude :-)
Já bych ráda toto vedení DE a úč. dělala legálně, ale zatím to nejde, nesehnala jsem odpovědného zástupce. Mí klienti nezaměstnávají žádné zaměstnance, tak po nich nechci, aby zaměstnali mě třeba na DPČ apod.
Uvažovala jsem třeba o smlouvě o dílo, ale to je taky na neopakující se činnosti. Nikdo mi neporadil jak to udělat.
Právě teď se ucházím o místo účetní, když to vyjde, tak třeba nějaká ta praxe bude.
nevim proc ;), DPC nebo DPP muzete sjednat na cokoli (jako treba muzete zamestnat nekoho jako ucetni i kdyz nema potrebne znalosti, je to jen na vas ;)
Na ucetnictvi se spis hodi DPC, pac se jedna o soustavnou cinnost - DPP lze uzavrit pouze na jednorazove neopakujici se ukoly .... ale kdyz budete chytre formulovat DPP, tak to take lze ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.