Re: Drobný prodej,stačí paragony?
Pojem drobný prodej neznám, registrační pokladny jsou pro tzv. povinné subjekty, což jsou podnikatelé provozující maloobchodní nebo hostinskou činnost. Podrobnosti doporučuji prostudovat třeba na http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/SID-53EDF4E6-FB9F1BA4/cds/jsem_povin_subj.pdf
Ještě v roce 2004 jsme měli maloobchodní i velkoobchodní prodej, to ještě nebyly reg. pokladny povinné. ˇPotom jsme obchody zrušili, teď mi jde o to, když prodám nějaké zboží co mi zbylo na skladě třeba 5 lidem, jestli na to stačí paragon a nebo si mám pořídit kvůli tomu reg. p.:-)
Míša
No v podstatě jde o to, že jsme UZAVŘELI obchody, ale zboží na skladě zůstalo, teď se ho chceme zbavit a tak ho rozprodáváme, lidi chodí přímo do skladu a teď mi jde o to JESTLI POTŔEBUJEME REG. POKLADNU, NEBO STAĆÍ PRO TÉCH 5 ZÁKAZNÍKŮ PARAGON.
DÍKY
MÍŠA
Re: PŘECI MOHU PRODÁVAT BEZ OBCHODU,NE?
Přečtěte si pořádně ten odkaz ze stránek MF ČR, který jsem vám poslal v první odpovědi, není důležité, jakou formou prodáváte, ale že prostě tu živnost máte a provozujete ji, pak už podléháte povinnosti mít tu debilní registrační pokladnu :-)).
Také to řeším, co je vlastně ten maloobchodní prodej - určitě snad ne občasný prodej třeba přebytečného materiálu, který si firma nakupuje pro sebe. Je to sice nákup a prodej z účetního hlediska, ale snad ne pro tu DebRP...To samé doprodávání zásob při ukončení této činnosti, ale neukončení úplně podnikání. Také mám podobný případ - podnikatel má značné zásoby z minula, které postupně prodává, jak se co hodí. Dělá už ale úplně něco jiného, obchod nemá, jen ten ŽL na maloobchod má - tak co když ho vrátí? Jana F.
Zákon hovoří o "provozování maloobchodu", což už tu Docent asi dvakrát napsal. O počtu lidí, kterým prodáváte, zákon nic neříká. Takže je to asi jasné. Stejně tak je jasné, že si kvůli pěti lidem (pokud jste to číslo myslela řádově vážně) pokladnu nekoupíte, i kdyby to vaše povinnost byla (což je), takže samotný dotaz je asi nerelevantní.
Tak si tu kasu na pár dní od někoho půjčte. Zákon říká, že ji musíte používat, ne vlastnit.
Ostatně používání kasy musíte hlásit FÚ, dostanete jakýsi daňový kód poklady a bůhví co ještě (§9), takže pokud jste kasu nepoužívala doposud, stejně máte průšvih. Raději to prodejte nějakému obchodníkovi nebo si sežeňte potvrzení, že zákazník nakupuje za účelem dalšího prodeje.
v Bg dostane pokutu i zákazník!
Takže podtrženo shrnuto, teď když prodám 5 lidem, prodám jen na paragon. Po 1.1.2007 chraň mě ruka Páně, budu-li chtít něco ze skladu maloobchodně 5 lidem vyprodat:-(
Děkuji všem
Míša
P.S. A víte jak je to v Bulharsku? Tam ještě navíc dostane pokutu 5 leva i zákazník, pokud při odchodu z obchodu nebude mít u sebe účtenku za nakoupené zboží, no spějeme pomalu také k policejnímu státu!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.