Re: FO A sklady
Ono to není tak jednoznačné, teoreticky si sklad vést nemusí, jestliže vede DE, ale pak nevím, jak vyhoví ustanovení § 7b/4, tedy s čím bude porovnávat skutečný stav zásob k poslednímu dni zdaňovacího období, když nebude vědět, jaký má být evidenční stav zásob :-)
asi se tu rozpoutá sáhodlouhá debata, jako vždy u skladové evidence, takže ....
§7b/1
de obsahuje údaje o majetku
§7b/2
obsahové vymezení majetku vymezují zvláštní právní předpisy o účetnictví atd. atd.....
můj názor je, že skladová evidence pokud je pro ni náplň se vést musí.
navíc při důkazním řízení jinak než skladovou evidencí těžko bude podnikatel prokazovat, že nákup zboží byl výdajem nutným k dosažení příjmů, pokud ten příjem neidentifikuje.
tento problém řešil můj známý - měl kontrolu finančáků a ti mu taky vytýkali,že nevede sklady - resp.pohyby na skladových kartách - i když má B - obhájil - pokud účetnictví má zobrazovat věrný a pravdivý stav - nemá sklady,co nakoupí rovnou spotřebuje,nebude si hrát na sklady,když je fyzicky nemá..prošlo..
jednalo se o materiál,z kterého se dělají sedací soupravy - chtěli taky skladové karty s +množství - množství...žádné sklady nemá,nakoupí - dovezou - dají na dílnu - zpracovávají...tentokrát to nechali být...ale zdá se že ne na dlouho..uvidí co bude v konečném zprávě o kontrole...uváděla jsem jen pro zajímavost, zatím se všude setkávám - B? dobře ale i skladové karty...
>>Pokud zboží nakoupí a hned prodá, tak si sklady vést
>>nemusí, sklady se vedou pokud zboží nějakou dobu
>>zůstává ve firmě a prodává se postupně :-)). Což u
>>obchodu
>>bych tedy předpokládal, prázdné regály vypadají blbě
>>:-))
>*********************
>Už jsem plánovala voodoo, ale tahle odpověď mě
>prozatím uklidnila. To je nový pohled na věc - krámek s
>potravinami může přece mít všechno zboží v prodejně, pár
>beden na chodbě, žádný sklad. Jana F.
no ono to na uklidnění moc není - nevěřím,že v zápise nebude mít,že má zavést skladové a vést na kartách - zatím všichni tak dopadli..uvidím...když tak napíši..ale jinak ty kontroly jsou fakt zajímavé - za každou cenu chtěli časově rozlišovat pojištění ve výši 2000 za rok....hledali a prstíčkem šťourali - nakonec museli kapitulovat,protože pojištění tak jak např.služba daňového poradce jako stále se opakující platba se dle daň.pokynu nemusí - tak aspoň argumentovali,dobře - ale další rok jste uzavřeli s jinou pojišťovnou...jsou kouzelní - nakonec uznali,že daňový pokyn neříká,že musí u stejné...tak zase,že to byla první pojistka - firma teprve začala,tak kdy měla mít předcházející roky to nevím...někdy to chce i dobré nery..
>************************
vykládejte mi,já se už učím i na diskuzích na internetu a i když jsem si myslela,že kolikrát je to přehnané,co zde některé účetní popisují musím konstatovat - radši dnes každý doklad třikrát otočím v ruce než zaúčtuji - já bych při té kontrole,kterou měl můj známý neměla asi ani šanci tak rychle se orientovat v odpovědích...a jeho důraz na to,ať mu ukáží v zákoně jinak to rozporuje...tak to nevím,jestli bych to uměla..
Jano, vy si z nás fakt děláte prdel, máte někdy zvláštní způsobu humoru :-)). Pod pojmem sklady tu samozřejmě nikdo asi nemyslel halu narvanou zbožím, ale sklad z hlediska účetního, tedy jakoukoli zásobu zboží dosud neprodanou, umístěnou v krámě, v bedně na chodbě a klidně i na rampě :-)))
já psala o materiálu - ale u zboží - tam to bylo taky zajímavé - společnost nakupovala zboží - to prodávala a účtovala si provizi - nikdy to zboží vlastně do společnosti nedovezli - jen od výrobce šlo vlastně přímo k odběrateli - tam taky chtěli mít skladové karty a tam taky jsem zvědavá,jak skončí zápis - fyzicky neprošlo firmou ani náhodou,ale i tak chtěli karty s přírůstky a úbytky - jako-by sklady byly..uvidím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.