Re: Tak ještě jednou-docent,JitkaS......
No to jste udělala blbě, nemůžete se jen tak vrátit do 1/2006 a opravit DD, u kterého jste si již uplatnila odpočet. V 8/2006 uděláte tu původní blbě pořízenou fakturu mínusem a tu co vám přinesl plusem, takže si ten rozdíl vyrovnáte v 8/2006. Na interní doklady se vykašlete :-))
Jo a tu opravu v 1/2006 zase opravte na tu původní, špatnou hodnotu, která ale již proběhla daňovým přiznáním :-)
*** Jsem téhož názoru (neměnit 1/06) jen s tím rozdílem, že v 8/06 jen tak vymínusovat původní a dát tam novou? Pokud byl nějaký důvod k opravě, pak měl poslat dobropis. Ale upřímně řečeno bych těch 53 Kč nechala tak, s pocitem že jsem pomohla státu :-))) ***
Paní chtěla být poctivá, proto se vrátila do 1/2006 a šoupla tam ten opravený, tím si samozřejmě rozhodila 343 na DP a těch 53 jí tam visí. Ta varianta, že nechá ten původní doklad v 1/2006 a ten opravený někam zašije do šuplíku je tu také, jen jestli ji nebude natolik trápit svědomí, aby z toho v noci mohla vůbec spát :-))
To byste se asi načekala, to se stává běžně, že dodavatel pošle fakturu faxem na milion, pak si pro to řidič jede, dají mu zboží polovičku a k tomu novou fakturu za 300 tisíc (z té taky odvedou DPH), tu novou fakturu na příjmu samozřejmě jen připíchne k tomu faxu a už to nezkontroluje, účtárna to nabuší podle toho faxu (a z něj taky uplatní odpočet), za dva měsíce volá faktoring, že dostal milion místo 300 tisíc, pak se to zjistí, jakej je v tom bordel a podává se dodatečné. Ale u těch 53 korun bych to asi ztopil a nechal tam tu původní v 1/2006, případně jak říkám, kdybych se hodně bál že mi to najdou, vymínusoval v 8/2006 a uplatnil podle té opravené a penále vyjde na stejno, jako kdybych podával dodatečné.
Leden 2006 … fa od dodavatele na vyšší DPH … v lednu nárokováno
Únor 2006 …. Dodavatel zjistí chybu-jakou-
a) chybná sazba, špatně spočítaná částka DPH např. při výpočtu shora? Pro opravy sazby nebo částky daně slouží opravný daňový doklad, ale pro opravu daňové povinnosti snížením nelze. Pokud by dodavatel přesto chtěl snížit celkovou fakturu, pak si myslím jedině „nedaňovým“ dobropisem a vrátit přeplatek. Dobropis zaúčtovat jako snížení původního nákupu.
b) Chybná základna-pak měl vystavit daňový dobropis a vrátit peníze. Opravenou fa by mohl poslat jedině po dohodě, že i vy tu původní vyhodíte, ale to by šlo jedině před daňovým přiznáním.
Souhlasím s paní bdm. Jde sice jen o 53 Kč, ale pokud klidně zaúčtuji mínusem fakturu (DD), ke kterému nemám dobropis a zaúčtuji podle nové opravené fa, tak bych dost těžko vysvětlila kontrole z FÚ proč nedodržuji postup dle zákona.
Ach jo, dámy, proč nečtete pořádně dotazy, dodavatel přece tu opravenou poslal včas, jenže podnikatel ji nosil po kapsách a nedal jí včas účetní. Takže dodavatel to má u sebe v pořádku, tazatelka to nemá v pořádku a dodavatel se na ni vykašle s nějakým dobropisem :-))
Ale podle info na začátku ... dodavatel zjistil ve 2/2006. Možná má dodavatel Q-přiznání, tak mu to bylo jedno. Když mám doklad zaevidovaný, souhlasí mi evidence s přiznáním a zaplatím FÚ dle přiznání v 1/2006, tak jak opravím bez daňového dokladu? Pokud se dodavatel včas dohodl s podnikatelem, že doklady vymění a ten účetní nic nepředal, tak bych se na opravenou fa vykašlala a nechala v účetnictví tu původní. Důvod rozdílu v odsouhlasení s dodavatelem bych si poznamenala a FÚ bych nic nevracela. Vyměňování dokladů není čisté(i když praktické), ale musí to být z obou stran neprůstřelné, jinak zbytečně nahrávám kontrolám z FÚ. Dodavatel to nemá v pořádku, protože je evidentní, že odběratel má na vstupu zaevidovanou jinou fa než kterou eviduje dodavatel na výstupu a to se dá zjistit. Tady jde jen o 53 Kč resp. 106 Kč v neprospěch FÚ (dodavatel odvedl o 53Kč méně a odběratel si nárokoval o 53Kč více), ale stejné postupy se praktikují i při vyšších částkách.
*** Já jsem sice řekla, že už nebudu, ale jen chci vyjádřit souhlas. Bez řádných DD bych do DPH nesáhla. Tady je to asi tím, že se bavíme o 53 Kč ale myslím, že by to takhle nikdo neudělal, kdyby se přidalo pár nul navíc. A taky vlastně ani nevíme, co bylo předmětem té opravy, jestli ZD nebo sazba nebo kdoví co - a každá taková oprava může mít jiný způsob opravy - někdy žádný - ale to jste už napsala. ***
Tomu se ruším říká nějak jako "oprava zjevných účetních nesprávností", prostě skutečnost se liší od účetního stavu, odběratel vycházel z nesprávné faktury, nesprávně zaúčtoval a uplatnil odpočet DPH a nezbývá než aby účetním strornem uvedl stav do pořádku. Pokud to opravdu chce udělat, má možnost postupovat tak, že chybu stornuje a pořídí doklad správně a buď se na to už vykašle a počká, jestli to projde, nebo podá dodatečné přiznání, což v tomto případě u částky 53 Kč považuji za nesmysl :-). Každopádně žádného opravného dokladu se nedočká :-).
*** No nevím. Zkuste se vžít do firmy (odpovědné osoby) té paní účetní, která se zeptala. A zkuste si představit, že by rozdíl byl několik tisíc. Nechal byste si tak jednoduše přehodit od obchodního partnera fa v účetnictví, která by Vám hrozila vyšší daňovou povinností a penálem? Já ne. V žádném přépadě bych nic nevyměňovala a nenechala ten postih na sobě. Určitě bych trvala na tom, aby svou chybu (pokud se stala) napravil partner, a to řádným dokladem. Toť můj názor :-)) ***
Já vám neberu vaše názory paní Blanko, jen jsem si pořádně přečetl původní dotaz a vyplynulo z toho pro mne jedno:
Dodavatel pošle opravenou fakturu ještě p ř e d termínem pro podání DP z 1/2006. Sám si také splnil svou povinnost k DPH podle této faktury. Faktura skončila u FO podnikatele. Paní tazatelka podala DP na základě původní faktury. Poté ji FO přinesl opravenou fakturu z domova.
Ukažte mi, kde je chyba dodavatele ? Já ji tedy nevidím. Partner dodal podle mne včas opravenou fakturu, chyba je jednoznačně na podnikateli, že nedodal tento doklad včas paní účetní. Co by měl dodavatel opravovat ? Měl by snad on podat dodatečné na vyšší povinnost ? To je stejný případ, o jakém jsem vám psal, dodavatel dodal včas opravenou fakturu na mnohem nižší částku, roztržitá paní na příjmu faktur ji připíchla k původní, na mnohem vyšší částku a už ji nepředala účtárně k opravě. A tam se skutečně jednalo o rozdíly z řádu desítek tisíc. Měli by snad kvůli tomu volat dodavateli a požadovat na něm spoluúčast na jejich průseru ? To by s nimi rychle skončil spolupráci.
*** Možná, že špatně podávám, oč mi jde :-))) Mně jde o to, že daňové doklady se neopravují tak, že zkrátka pošlu nějakou novou opravenou fakturu a řeknu vyměňte si ji. Podle toho, v čem ta chyba spočívá (špatný ZD, špatná sazba, ....), ji opravím a to tak, aby se mi někde nepotulovaly dvě faktury na různou výši DPH. Tím se chráním já, která chybu udělám a taky nevystavuji druhou stranu tomu (že v případě, že si někdo něco nepředá a nevymění), že bude mít špatně DP ***
Nevím, jak moc se pohybujete v běžné podnikové praxi, ale v tzv . distribučních obchodních firmách se tak děje docela často. Souhlasím s tím, že to je bordel a vytýkám to obchodníkům. ale ti mají svou "pravdu", že hlavní je kšeft a rychlost (říkají tomu "servis") a že když nebudou rychlí oni, konkurence je z kšeftu vyšoupne. Takže obvykle je zboží již papírově nakoupeno a vyfakturováno dodavateli dříve, než je vůbec vyrobeno a když pak něco ve výrobě krachne a objednávka se nenaplní, řeší se to buď dobropisy (pokud je již uzavřeno zdaňovací období faktury) nebo výměnou faktury. A sem tam pak k chybě dojde. Samozřejmě nikdo si nechce rozhádat dodavatele ani zákazníka a proto se "netlačí na pilu" s správnou výměnou papírů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.