Re: Dostalo se vám do rukou někdy takové
Blbá rada, vzít do ruky jednotlivé faktury, ty snad mají a ty pohyby na skladě si aspoň nějak vyrobit, aby aspoň seděly příjmy a výdeje na přijaté a vydané faktury. Ale zdá se, že jste v časovém presu. Ty stavy zásob na konci roku mají aspoň nějak doložené ? Pokud se jedná o sklad s tisíci položek, tak to asi nevymyslíte, ale pokud mají položek relativně málo a jste schopna je jednotlivě ocenit, tak ten stav skladu prostě vyrobit (myslím vyrobit operativní evidenci). Vzal bych pár druhů zásob, udělal si mezi nimi nejaký pravděpodobný poměr, cenově vyjádřil a v tomto poměru vydělil korunový stav zásob a rozházel na ty položky.
Asi to blbě vysvětluji, snad to chápete.
já vidím dvě možnosti:
1)oddálit zahájení kontroly co možná nejdýl a dodělat zatím vše co chybí, pokud jsou chyby, překopnout účto celý (teda samozřejmě se "trefit" aspoň na HV:-)), podat rychle dodatečný
2)modlit se každý večer, že nebudou chtít inventury ani skladové evidence
Děkuji moc za podněty,
on to bohužel ví a jediný důvod proč jsem to vzala, je to, že je to můj známý, i když ze zkušenosti vím, že pro známé a pro rodinu je dělání účta to nejhorší....
Jinak položek mají naštěstí jen asi 30, z toho 10 z nich mají stejnou cenu.
Horší je, že mají nejen velkoobchodní prodej ale taky maloobchod a procházet maloobchod, na to není čas.
Naštěstí je to kontrola jen na DPH, ale ty inventury mohou taky chtít.
Takže přemýšlela jsem takto:
1. Mám sumu, která mi udává PC ve zboží na skladě k 1.1.2002
(nemám tam sice druhy zboží v té ceně,ale..
2. Mám FAP na zboží, z těch si vypíšu:
počet, druh a cenu zboží. (Bohužel asi už nezvládnu udělat FIFO na výdej)
3.Mám FAV, ze kterých si vypíchnu počet prodaného zboží.
JENŽE ten zbytek bude asi maloobchod, nebude mi to sedět na následující roky, kdyby náhodou chtěli počítat přesně jaké zboží a za kolik se prodalo....
Nina
Původně jsem sem chtěla připsat takovou poznámku, jestli nejsme na takovéto vycucávání z prstu příliš kvalifikované síly a jestli tím nesnižujeme svou prestiž. Ale jak jsem četla dál, změnila jsem názor - je to přesně naopak, jen skutečný "machr" to zvládne a klobouk před ním dolů, pokud to udělá dobře. Což Nině přeji :-) Nepatrná pochybnost přece: rekonstrukce je jedna věc, ale nějaké zpětné falšování třeba inventur - není to podvod a nemohla by se dostat do průšvihu? Jana F.
no vidíte, u dph vám aspoň padá rok 2002 a kus roku 2003:-))
pokud vám bude sedět nákup/prodej, zásoby na začátku a na konci roku a vyjde solidní marže, možná sklady ani ceníky chtít nebudou:-) (zvlášť pokud váš správce dělá jen kontrolu dph a ne komplexní kontrolu:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.