Re: ukončení smlouvy s účetním-prosíím
Dělám účetní již řadu let a bohudíky se mi ještě nestalo, aby mi klient ukončil spolupráci v průběhu zdaňovacího období. Sama jsem ovšem již přebírala práci po jiném účetním v průběhu roku. Podle zákona o účetnictví si splnil Váš bývalý účetní svou povinnost tím, že Vám předal všechny doklady a k tomu i sestavy- pokladní deník, účetní (peněžní ) deník, sestavy pro DPH atd. Je jen jeho soukromou věcí, že tuto agendu zpracoval na svém SW a nikdo ho nedonutí, aby Vám na CD, disketě nebo jinak převedl data. Předpokládám, že pokud klient v polovině roku změní účetního, stalo se to na základě nespokojenosti s jeho prací a tudíž, že se asi nerozešli zrovna v dobrém. Jediné, co Vám mohu poradit je, abyste udělali to co já a to - podle sestav a dokladů znovu zaúčtovali položku po položce od začátku období do svého vlastního SW nebo do SW na kterém bude Vaše účetnictví nebo daň.evidence zpracovávána dále.
Re: ukončení smlouvy s účetním-prosíím
Vždycky záleží na tom, jak máte postavenu s externím účetním smlouvu, pokud to máte podle mandátní smlouvy, podívejte se na § 566 a další OZ, tam jsou vymezeny povinnosti mandatáře. Pokud jste "jeli" jen tak bez smlouvy, máte nejspíš smůlu, jak píše kolegyně zuzik.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.