Vlákno názorů k dotazu Výroba od hela - Re: výroba >Prosím o radu. >Společnost si na část...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 8. 2006 15:24

hela (neregistrovaný)

Re: výroba
    >Prosím o radu.
    >Společnost si na část výroby najímá lidi na ŽL , ti
    >lidé pracují na strojích společnosti, jde mi o to jak
    >správně účtovat výrobu.
    >
    >vím o dvou variantách
    >1,
    >výdej materiálu do výroby 5../112
    >faktura za účst na výrobě 518/321
    >převod zboží(ano zboží) 132/621
    >
    >2,
    >výdej materiálu do ¨výroby 131/112
    >faktura za účast na výrobě 131/321
    >převod zb. 132/131
    >
    >Děkuju moc, jsem úplně bezradná, já osobně bych volila
    >způsob 1 jelikož podle mě splňuje charakteristiku
    >vlastní výroby.
    ptáte se, jestli účtovat způsobem A nebo B? To byste měli mít ve firmě určeno minimálně od začátku daňnového období, protože nemůžete behem roku měnit způsob účtování, ale možná jsem nepochopila dotaz
    >
    >

• 9. 8. 2006 15:28

rea (neregistrovaný)

no účtujeme způsobem A, ale to snad nevylučuje u výroby dávat materiál do spotřeby a provádět aktivaci - jak jinak rozlišíte vlastní výrobky?

• 10. 8. 2006 0:38

LAD (neregistrovaný)

Myslím, že použití náklodových účtů v řešení 1. je dobré, ale nechápu proč tam operujete se zbožím? Jedná se přece o výrobky. Zboží (čili 132) je statek nakoupený za účelem prodeje, ne vyrobený. Také mi nesedí 621. Což je aktivace vnitropodniková, která se používá při výrobě materiálu vlastními silami. Nepoužil bych jí při výrobě výrobků a už vůbec ne, když vám je vyrobí někdo jiný.

Já bych asi účtoval:

501/112 spotřeba materiálu
    518/321 nákup služeb od živnostníků
    123/613 převod vyrobených výrobků

Snad jsem to pochopil správně....popř. dodejte více info, rád pomohu.

• 10. 8. 2006 6:32

rea (neregistrovaný)

jedná se o to že se jedná o výrobu s pomocí cizích jen částečně a zboží protože to jde hned na prodejnu. V Opatření čj. 281/89 759/2001, kterým se stanový účtová osnova a postupy účtování pro podnikatele je :Zbožím jsou movité věci nabyté za účelem prodeje, pokud účetní jednotka s těmito věcmi obchoduje. Zbožím jsou i výrobky vlastní výroby, které byly aktivovány a předány do vlastních prodejen.
    Jde mi o to, že jsem slyšela názory, že aktivaci a spotřebu bych nemusela použít a nezdá se mi to.
    Děkuju

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).