Re: společník s.r.o. a cestovné
*** Podle mě může být větší problém v té fakturaci než v tom cestovném. To byste musela upřesnit, o jaké poradenství se jedná a čím se zabývá SRO - ale tipovala bych to na odměnu za práci pro společnost a tím pádem závislou činnost. Ale to opravdu musíte upřesnit. Pokud by fakturace byla v pořádku, pak máte s SRO zřejmě nějaký obchodní vztah a záleží jen na podmínkách smlouvy, zda si domluvíte i úhradu nějakých dalších vynaložených nákladů ***
Já bych vycházel rovnou z toho předpokladu, že to že fakturujete pro společnost poradenství je v pořádku (to si případně vyjasněte s paní bdm) a pak bych doporučoval, sice v fakturaci za tuto práci výši cestovní náhrady finančně zohlednit, ovšem v rámci celkové částky za poradenství, nevypichovat to zvlášť jako cestovní náhrady. Pak samozřejmě ve svém účetnictví si cestovné jako náklad uplatňovat (resp. náklady podle knihy jízd). je to sice jen formální záležitost, ale nikoho to nebude dráždit :-).
Poradentsví je v živnostech definováno jako "Činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců", v čemž potřebuje poradit většina s.r.o. Společnost se zabývá obchodní činností, nákup, prodej atd.
>
>*** Podle mě může být větší problém v té fakturaci než
>v tom cestovném. To byste musela upřesnit, o jaké
>poradenství se jedná a čím se zabývá SRO - ale tipovala
>bych to na odměnu za práci pro společnost a tím pádem
>závislou činnost. Ale to opravdu musíte upřesnit. Pokud
>by fakturace byla v pořádku, pak máte s SRO zřejmě
>nějaký obchodní vztah a záleží jen na podmínkách smlouvy,
>zda si domluvíte i úhradu nějakých dalších
>vynaložených nákladů ***
*** Ode mě jen upozornění, že ta fakturace nebude v pořádku. Byli jsme tady seznámeni i s rozsudkem, kdy činnost daňového poradce (která ani není živností) byla posouzena jako závislá činnost. To riziko je na Vás. Pokud to takhle budete dělat a obhájíte to, pak s tím cestovným problém nebude - je to na obchodních partnerech, jak se domluví.( I každý řemeslník Vám naúčtuje dopravné a nic se neděje :-))) ***
*** Ale možná jste mi dobře neporozuměla. Já nechci říct, že musíte být klasickým zaměstnancem. Říkám jen, že správce na tu Vaši fakturaci může pohlédnout jako na odměnu za práci pro společnost, tím pádem na příjem ze závislé činnosti a tím pádem odvod daně, soc. a zdr. Vaším SRO. Tohle jsem měla na mysli - že jen to přehodnotí a doměří neodvedenou daň ***
Na tohle jsem slyšela radu, že lze napsat dohodu o provedené práci (nevím jestli je ten termín správně), takové ty jednorázové smlouvy, a z těch se prý odvody sociálkam neplatí. Ale to jsem právě nechtěla použít, ty faktury mi připadaly jednodušší. Děkuji Vám za konzultaci.
No to my si myslíme také, že v tom je problém, že pro firmu jako společník děláte nějakou práci, (pravděpodobně tu firmu vlastně řídíte), formálně to pak "zakrýváte" tím poradenství a po tom samozřejmě samozřejmě finančáky jdou jako po příjmu ze závislé činnosti :-)
*** Já takové neznám. Ale vím, že jsou i takoví, kteří Vám pomohou, když potřebujete protáhnout termín podání DP. Z tohoto důvodu jsem potřebovala DP jen jednou (jinak z mnoha dalších často). A i tak mi řekla, že když už to protáhla a nechá si to zaplatit, tak to překontroluje. Takže tohle jsou mé zkušenosti. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.