Re: DPČ a zdanění
Pokud jste měla sraženy v každé výplatě tyto min.20 % zálohové daně, budou zahrnuty do ročního zúčtování, pokud o ně požádáte včas a podepíšete dodatečně nejdéle do 15.2 Prohlášení. Zaměstnavatel nemá důvod, proč by bral na sebe špatně odvedenou daˇn. Jedná se o zálohové daně,takže o nic nepřijdete,pokud se budete o své věci zajímat.
V případě DPČ máte nárok na nemocenskou. Odvody na ZP 4,5 % a na SP 8 %, pokud to má být DPČ na 400,- a více Kč měsíčně.
Neuvádíte však důležitou věc a to je, zda předchozí DPČ trvá nebo skončila a bude uzavřena další (nová) , což má vliv na výplatu jak nemocenské tak PPM.
Dobrý den, teď jsem asi pravděpodobně udělala něco špatně.Máme zaměstnance také na DPČ, hlavní pracovní poměr a uplatňují si nárok na slevu tam. Mě program automaticky zařadil odvod také 20% daní,ale srážkových.Nikde jsem to nenašla v zákonech či vyhláškách.Můžete mě někdo navést na správnou cestu?
Připomínám, že pokud byla mzda daněna zálohovou daní nejméně 20 procent, pak tomuto zaměstnanci nebude provoedeno zúčtování. Musí si podat přiznání. Výsledek ale bude stejný. A zaměstnavatel není povinen Vám prohlášení nabízet, sice se běžně ptám nového zaměstnance, zda podepíše nebo ne a jaké slevy bude uplatňovat, ale jinak je to starost toho zaměstnance.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.