Souvztažnosti - prosím účetní o názory!
Asi vám nerozumím - co myslíte slovy "zachovat výsledovku"? To myslíte jako nepřevádět konečné stavy nákladů a výnosů na rozvahový účet? To by nešlo, účetní knihy se musejí uzavírat k poslednímu dni účetního období.
K použitým účtům se radši zatím nevyjádřím, slyšela jsem různé názory a "chytré" knížky mám v práci, kde budu až zítra. Doufám, že se zde do té doby ozve někdo, kdo už dělal závěrku ve sdružení podvojně. Mně to letos čeká poprvé. V pramenech, které mám teď při ruce, se píše o závěrkách u právnických osob, u indiv.podnikatele účtujícího podvojně, ale ani slovo o závěrce v účetnictví sdružení, které účtuje podvojně. Achjo.
Kolegové, kolegyňky, ozvěte se prosím a napište sem někdo souvztažnosti při uzávěrce sdružení a při rozdělení HV mezi členy. Tuším, že to bude souviset s účty 398,358,368 a 491...? Děkuji předem :-)
Re: Souvztažnosti - prosím účetní o názo
Ahoj,
mně tolik nešlo o čísla účtů, spíš o to, že jsem převzala sdružení 2 podnikatelů, kde paní přede mnou ke konci roku rušila výsledovku tím, že N a V účty převedla proti 3x nebo 4x (teď nevím z hlavy). Takže výsledovka k 31.12. už neexistuje a na FU se s DP dává jen rozvaha., kde není klasicky vidět HV (na 431) z minulého roku. Mně šlo o to jestli je tato operace nezbytně nutná (i kvůli pracnosti převodu jednotl.analytik) nebo zda můžu HV rozdělit až v dalším roce.
Díky za další názory, kdo už máte zkušenosti s účtováním sdružení v PÚ.
Jana S.
Re: Souvztažnosti - prosím účetní o názo
HV nemůžete rozdělovat v příštím roce, protože účastníci sdružení musí svůj podíl zdanit za běžný rok.
Pokud má někdo zájem o účtování závěrky ve sdružení, nechť uvede svůj mail. Je toho přes polovinu strany A 4 drobným písmem, a to proto, že neumím vysvětlovat stručně, nýbrž stylem "uchopíte tužku do pravé/levé ruky"-
Pane Emile, prosím!
Pane Emile, prosím o zaslání toho materiálu, budu Vám vděčná. Závěrku pro sdružení FO podvojně budu letos dělat poprvé, informací nemám mnoho a ještě nejsou jednotné. Proto sháním praktické zkušenosti. Běžné účtování není problém, ale potřebovala bych objasnit specifika závěrky sdružení. Předem moc děkuju :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.