Re: přechod z DE na účetnictví
V zákoně o účetnictví je:
(2) Tento zákon se vztahuje na
e) ostatní fyzické osoby, které jsou podnikateli, pokud jejich obrat podle zákona o dani z přidané hodnoty,1a) včetně plnění osvobozených od této daně, jež nejsou součástí obratu, v rámci jejich podnikatelské činnosti přesáhl za bezprostředně předcházející kalendářní rok částku 15 000 000 Kč, a to od prvního dne kalendářního roku.
§ 4
(3) Účetní jednotky uvedené v § 1 odst. 2 písm. e) jsou povinny vést účetnictví od prvního dne
účetního období následujícího po kalendářním roce, ve kterém se staly účetní jednotkou, až do posledního dne účetního období, ve kterém přestaly být účetní jednotkou, nevznikla-li jim povinnost vést účetnictví podle § 1 odst. 2 písm. d), g) nebo h).
Tak nevím jestli chápu dobře, když 2006 přesáhnu obrat tak a od 1.1.2007 jsem účetní jednotkou a od 1.1.2008 vedu účetnictví.
Nebo účetnictví musím vést hned od 1.1.2007???
>>>Podnikatel v roce 2006 překročí obrat 15mil. Od
>>>kterého roku je povinen vést účetnictví?
>>Myslím, že od roku 2007. Během tohoto roku nemůžete
>>účetnictví měnit, když už od 1.1.06 vedete DE.
>
>V zákoně o účetnictví je:
>(2) Tento zákon se vztahuje na
>e) ostatní fyzické osoby, které jsou podnikateli,
>pokud jejich obrat podle zákona o dani z přidané
>hodnoty,1a) včetně plnění osvobozených od této daně, jež nejsou
>součástí obratu, v rámci jejich podnikatelské činnosti
>přesáhl za bezprostředně předcházející kalendářní rok
>částku 15 000 000 Kč, a to od prvního dne kalendářního
>roku.
>§ 4
>(3) Účetní jednotky uvedené v § 1 odst. 2 písm. e)
>jsou povinny vést účetnictví od prvního dne
>účetního období následujícího po kalendářním roce, ve
>kterém se staly účetní jednotkou, až do posledního dne
>účetního období, ve kterém přestaly být účetní
>jednotkou, nevznikla-li jim povinnost vést účetnictví podle §
>1 odst. 2 písm. d), g) nebo h).
>
>Tak nevím jestli chápu dobře, když 2006 přesáhnu obrat
>tak a od 1.1.2007 jsem účetní jednotkou a od 1.1.2008
>vedu účetnictví.
>Nebo účetnictví musím vést hned od 1.1.2007???
>
>Pokud na konci roku 2006 přesáhnete obrat 15 000 000,- , stáváte se účetní jednotkou a od 1.1.07 vedete podvojné účetnictví.
Já to chápu takto:
V r.2006 překročíte 15 mil. proto se v r.2007 stanete účetní jednotkou. Jenže v průběhu roku nemůžete měnit účetní soustavu (tj. v průběhu 2007 nemůžete přejít na podvojko), takže podvojně účtujete až od 1.1.2008. Samozřejmě můžete začít dobrovolně podvojně účtovat už od 2007, ale povinně to budete mít až od 2008. Pokud se mýlím, opravte mě někdo :-)
Já si tedy myslím, že když na konci roku 2006 vyjde obrat nad 15 000 000, musíte začít účtovat už od 1.1.2007. Od 1.1.07, ne tedy v průběhu roku, změníte soustavu, to se přece může. Pracuji ve firmě, která se bude měnit v průběhu roku 2006 na sr.o. a pokud nebudeme mít požadovaný obrat, od 1.1.07 přejdeme na DE.
Byla jsem na skoleni, kde nam pan auditor rikal nasledujici:
2006 - prekrocime obrat
2007 - stavame se ucetni jednotkou, ale stale jeste uctujeme v dan.evidenci a pouze se pripravujeme na vedeni ucetnictvi (ocenujeme atd.)
2008 zaciname opravdu uctovat v PU
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.