Re: pronájem nemovitosti
>vlastním živnostenský list na realitní činnost. Mohu
>být pokutován nebo jinak postižen, pokud budu
>pronajímat nemovitost "bez poskytování jiných než základních
>služeb" a ne s poskytování jiných než základních služeb
>na základě tohoto źiv. listu? Vím, že pronajímání
>nemovitost bez poskytování jiných než základních služeb
>není živností.
a co takový pronájem nebytových prostor?
>
Nesouhlasím. Poskytla jsem pouze vlastní skušenosti : S.r.o. vlastní polikliniku, kterou z větší části pronajímá odborným lékařům ( doplňkové služby ), sama provozuje 2 ordinace a lékárnu. Musela si dle pokynů FÚ zaregistrovat správu a údržbu nemovitostí, přesto, že příjmy z pronájmu nejsou vyšší než příjmy 2 speciálních ordinací a lékárny. Je to asi spíše na dohodě ( v našem případě nedohodě ) se správcem daňe.
*** Pokud dělají něco, co je náplní té živnosti "správa a údržba" a je to soustavně a za účelem zisku, pak ŽL mít musí. Myslím, že ani tohle, co jste uvedla, by nebylo nutně na vystavení ŽL - ale v tom se nechci přít - je to jen můj názor. Brala bych to spíše jako přefakturaci hovorného - ale jak říkám, je to jen můj názor. A mít nějaký ŽL navíc zase nikomu neublíží :-)) ***
*** Ve většíně případů ano. Např. zákon o DPH přímo uvádí, že nájem pro tento zákon rovná se podnájem. Zákon o daních z příjmů už to rovnítko nedává ale v některých §§ (nebo pokynech) říká, že se nájem považuje za pronájem, někde tohle rovnítko nedává. I Obč.Z. u podnájemní smlouvy požaduje další náležitosti (souhlas pronajímatele s dalším nájmem). Rozdíl tam je ale pro některé zákony třeba nepodstatný pro jejich účel ***
*** V případě §9 je v pokynu 190 k tomuto zákonu uvedeno tohle: "K § 9 odst. 1
Příjmy z pronájmu se rozumějí i příjmy plynoucí poplatníkovi v případě, kdy pronajímá nemovitosti (jejich části) nebo byty (jejich části) anebo movité věci, které má sám v nájmu či podnájmu, kromě příjmů z příležitostného pronájmu podle § 10 odst. 1 písm. a) zákona a kromě příjmů podle § 7 zákona...." ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.