Re: Prosím paní BDm, popř. daňoví poradc
Nějak tomu nerozumím. Nejdříve píšete "Zálohově mu platil měsíčně za práci na základě faktur."
a potom píšete: "Ten kamarád mého klienta navíc tvrdil, že mu poslal zálohové faktury na zaplacení záloh(dal si je do účetnictví) ale tento můj klient tvrdí, že žádné neobdržel a tudíž mu je ani nemohl proplatit."
Tak jak to teda bylo? A hlavně - platil někdo někomu za něco nebo ne? Neproplacená zálohová faktura v účetnictví ani v DE neovlivňuje daňový základ. Je nějaký doklad na ty platby?
Platil ty faktury na začátku, cca 600 000,- Kč, potom už ne, žádné mu nepřicházely a i kdyby tak by je nezaplatil, protože ten člověk nevykazoval žádnou činnost.
Ty počáteční platby byly hrazeny převodem, takže doklad je.
ALe jak je to s DPH? Ty zálohové faktury tedy nejsou nákladem ani výnosem, ale DPH by se odvádět mělo ne?
Marie
*** Nevím, jestli se v tom dobře orientuji, ale když Váš klient něco platil (zálohy) a platil to neplátci, tak i v případě, že by od kamaráda-neplátce dostal vyúčtovací fa těch záloh, tak tam DPH nebude. Takže DPH bych se vůbec nezabývala. Ta podstata je samozřejmě spíše pro právníka. Není smlouva, tak aspoň svědci. Tohle tady asi nikdo nevyřeší.... ***
Mně se to celé zdá nějaké podivné. Jeden člověk zaplatí druhému za jakési odvedené dílo (program) cca 600 tisíc - a mělo to být asi ještě víc - a to celé jen tak bez smlouvy? To je teda odvážnej :-( A na druhé straně- příjemce dostal těch 600 tisíc na účet, tudíž to nemůže popřít a měl by se ke své práci "hlásit" a být ochoten opravit případné chyby. Nezlobte se, mně se zdá, že to nějak "smrdí". Ale můžu se mýlit ;-)
To je pravda... ale i s kamarádem bych uzavřela smlouvu na jakousi subdodávku, kdyby šlo o TAKHLE velké peníze! Notabene v případě, žei odběratel měl smlouvu s "generálním" dodavatelem a zřejmě v té smlouvě bylo i nějaké ustanovení o smluvních pokutách. Pozdě bycha honit :-( Držím palce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.