Re: Dovoz ze Švýcarska, procleno v Němec
Já bych to viděla takto- dovoz uskutečnil daňový zástupce v Německu, pro vás to bude pořízení zboží z jiného členského státu EU, tzn. že na výstupu odvedete DPH a současně uplatníte odpočet, pokud budete mít řádný daňový doklad. Vy nemůžete být v celním řízení v postavení dovozce, neb zboží bylo propuštěno do volného oběhu v Německu.
pro p. Vlaďku - dovoz-daň.zástupce
p. Vladko, pokud máte s daň. zástupcem nějaké zkušenosti, tak mám prosbu, jestli byste nemohla poradit, odkud v takovém případě vzít daňový doklad?
Mám před sebou článek od Ing. Bendy, kde řeší přemístění dovezeného zboží plátcem do tuzemska. Považuje to za přemístění zboží dle §16 odst. 5, a uvádí, že daň musí být přiznána na zákl. dokladu dle §35 zák. o DPH - což je DD při poříz. zboží z EU.
Ten ale nebudou mít -, májí jen fakturu ze Švýcarska - která nemá náležitosti dle v.u. ustanovení. Je tedy daňovým dokladem potvrzení od německého daňového zástupce, který má DIČ?
Nemůžu to v zákoně nikde najít a jelikož se taky se chystáme využít služby daň. zástupce, tak mně to zajímá. Děkuji za odpověĎ
Re: pro p. Vlaďku - dovoz-daň.zástupce
Kdysi byl § 109 o daňovém zástupci, ten ovšem byl v našem ZDPH zrušen, ale myslím, že v jiných státech EU toto funguje, tento zástupce má stejné povinnosti a práva jako daňový subjekt, z toho vyvozuji, že doklad vystavený tímto zástupcem může sloužit jako daňový doklad při pořízení zboží. Ale berte to jen jako můj názor, nemám ověřeno v praxi.
------------
Funguje to určitě např. na Slovensku (při dovozu dle §48/3 slov. zákona) Zástupce za nás propustí zboží do volného oběhu, ale nemá k němu vlastnické právo, takže si nemůžu představit ten doklad. Nechám se překvapit, jak to bude fungovat v praxi :-))
Každopádně děkuji za odpověď.
Takže vykážu jako pořízení zboží z EU, ale kde vzít doklad, bude stačit čestné prohlášení s uvedením DIČ daňového zástupce, nebo žádat po daňovém zástupci zaslání nějakého jiného dokladu? Člověk si už nepřipadá jako účetní, ale pracovník detektivní kanceláře - takové my máme předpisy - "vše v nich krásně najdete".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.