Re: Pokladna - 80 hal - prosím o radu
Jestli platil svojí soukromou kartou, tak bych mu především omlátila účet o hlavu :)
Ale na to jste se asi neptala. Jestli tedy platil soukromou kartou vystavte si normálně Výdajový pokladní doklad na 3.937,50 a k němu přicvaknete inkriminovaný doklad.
Jestli však platil kartou firemní, tak to v pokladně nemá co dělat a peněžní prostředky se Vám strhnou z účtu.
Re: Pokladna - 80 hal - prosím o radu
Jak to zaokrouhlíte, to je na Vás. DPH se Vás však bohužel netýká, protože Vaše firma nenakoupila plnění od plátce DPH, ale od Vašeho zaměstnance - občana, neplátce. Právě proto jste musela vystavit ten výdajový pokladní doklad. A to je přesně důvod toho, že já bych takovému zaměstnanci nejraději jednu střelila. Díky jeho neuváženému počínání jste přišli o odpočet DPH.
Re: paní Aleno, prosím vysvětlete mi
To tedy jedno není. Alespoň podle mě. Pro prodejce totiž platbou soukromou kartou vzniká pohledávka za občanem, nikoliv za Vaší organizací/firmou. Takže plnění nebylo provedeno mezi plátci DPH, ale byl mezi ně vložen neplátce - zaměstnanec. Plnění, které pak zaúčtujete do nákladů se týká Vaší činnosti, ale z pohledu DPH jste ho pořídili od neplátce, tak jaképak DPH.
pozná se to podle toho, že je tam napsáno platba kartou a č. ale rozhodně bych to až tak tragicky nebral. stačí (pokud to teda někdo napadne, o čemž pochybuji) napsat jakýkoliv papír-pověření pro nákup toho či onoho. a už tím, že to podnikatel/firma proplatí, prokazuje, že je to pro něj a ne pro občana:-))
horší by to bylo, pokud by tam byl odběratel-občan, ale o to se v tomto případě očividně nejedná...
trvejte, je to vaše právo:-)
ale...co to znamená "přijal"?? je to to, že vzal zboží do ruky u pokladny, nebo že ho zaúčtoval, použil, atd....??
když to přeženu, tak tedy každý nákup, kterým pověříte např. skladníka, provozníího atd. který se potom v souladu se zákonem z pokladny proplatí a tato transakce se zaúčtuje, je nedaňový???8-o
takže podle vás jen přímo podnikatel nebo přímo společnost (i když, kdo to vlastně je? jen jednatelé??) smí nakupovat, aby byl nárok na odpočet? sakra, vy byste měla dělat na berňáku, to by měli podnikatelé radost:-))
tak to potom jo, ale co když ten zaměstnanec dostal na ten nákup peníze, propil je, a proto zaplatil "svými"? to by mu mohli vrátit dph aspoň za tu pařbu, ne? a proč teda ty potvůrky pokladní na doklad nepíšou, jestli zaplatil svýma nebo cizíma? a proč se teda uzná FO platba kartou ze soukromého účtu včetně dph?? mám v tom zmatek......:-D
No, tak se to pěkně zvrtlo, zřejmě ke sklonku dne převzala opratě jízlivost. Ale vraťme se ke skladníkovi se dvěmi peněženkami a sklony k alkoholismu. Budu vycházet z toho, že jste mu předem nevyplatili zálohu.
Závozník našeho dodavatele mu předá zboží, obdrží hotovost a odjede. V peněžence "firma" nebyla dostatečná hotovost, takže skladník hrábnul do svého a zaplatil. Proč nebyly firemní peníze? Protože je zpronevěřil a propil. Jasné trestní oznámení a účtujeme 335/211. Ale skladník místo peněz předloží doklad. Takže 011/333. A teď je na organizaci, zda stáhne obvinění a bude zápočtovat, nebo ho v tom nechá vymáchat.
A teď zvolíme běžný postup, který zřejmě známe všichni. To, že chybí peníze se vyřeší pokáráním a doplacením, popř. srážkami ze mzdy 331/335 a doklad se zaúčtuje 011/211.
Jenže, kdo se stává majitelem materiálu? Dle mého skladník. Platil-li ze svého. Do doby, než mu firma materiál proplatí. Existuje-li řádný daňový doklad, můžeme z něj DPH odpočítat, protože podmínkou je daňový doklad. Platbu pak "nějak" proúčtujeme. Ale je-li pouze zjednodušený daňový doklad, tzv. prodejka nebo paragon, potom já opravdu nevím, zda mezitím nevlastnil zboží někdo další a musím vycházet z toho, že toto zboží nakupuji od skladníka, nikoliv od dodavatele - plátce DPH.
Nechci se tu nesmyslně domýšlet x-tých možných scénářů, které vymyslíte/-me, ale chci jen poukázat na to, že to s tím DPH není tak jednoznačné. Tudíž věrna jedenáctému příkázání: "opatrnosti" tyto platby soukromou platební kartou předem definuji ve vnitřní směrnici jako nepřípustné, pouze je-li v ohrožení život nebo újma na majetku, potom v těchto extrémních situacích je možno k nim přistoupit.
§31 ZSDP a máte-li pocit, že splníte §72 odst. 1 ZDPH. Já si myslím, že plátce nepřijal zdanitelné plnění, ale pořídil "použité zboží" od osoby povinné k dani, neplátce.
Ze školení jsem zvyklá, že posluchači vymýšlejí různé situace, jen aby se vyhli tomu, jak to dělat SPRÁVNĚ. Takže hodí-li mi někdo téma, snažím se mu věnovat. Dle pročítání jiných příspěvků to tu asi není zvykem a omlouvám se.
Určitě se Vám nejeví jako správné, aby závazky společnosti platil zaměstnanec ze svých prostředků. V tuto chvíli totiž "průkaznost" bere za své.
Setkala jsem se modelem, kde zaměstnanec měl na své jméno veden účet v bance, hradil z něj soukromou platební kartou závazky společnosti (ale samozřejmě i své vlastní), dokonce prováděl úhrady faktur či dotoval firemní pokladnu. Společnost mu jednou za čas na účet třeba poslala milion. Vše bez smluvního krytí. A teď si vezměte, že na společnost bude vyhlášen konkurz. Pročpak by tento zaměstnanec dával správci konkurzní podstaty peníze, které mu přišly na účet a on je v dobré víře přijal ??
A následuje další dotaz. Co s úroky? Popř. darovací daní? A vymysleli bychom zase kvanta problémů, které se s tímto modelem pojí. Takže proč nezvolit cestu přímou, bez hrbolů, bez problémů? Možná je to češstvím. Jsme národ koumáků.
Paní, co se nevinně zeptala se asi diví, kam jsme se dostali :)
*** Takže který to byl porušen? 72/1? "(1) Nárok na odpočet daně má plátce, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění odpočtu daně vzniká dnem, ke kterému vznikla povinnost přiznat daň na výstupu." - tenhle máte na mysli? :-) ***
Ano, protože plátce nepřijal zdanitelné plnění od plátce, ale od osoby povinné k dani, která mu nevystaví (nesmí vystavit) daňový doklad.
Ale znovu říkám, že se jedná o extrém. Ovšem dle ZSDP si může kontrola vymyslet kdoví-co a dokazování je na Vás :( Jak dokážete, že plnění jste pořídil přímo, nikoliv přes prostředníka - občana ? Já to neumím. A díky tomu, že nemůžu na berní úřednice dělat kukuče coby mužskej, tak mi nic jiného než nějaký "jasný důkaz" nezbývá.
*** Tenhle §72 Vám říká, jak musíte naložit s plněním, aby byl nárok na odpočet - nic víc v něm není :-))) A §73 "(1) Plátce prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem, který byl vystaven plátcem a byl zaúčtován podle zvláštního právního předpisu,50) popřípadě evidován podle § 100 u plátců, kteří nevedou účetnictví" - tady máte, že potřebujete DD a náležitosti DD jsou v §28 - náležitosti na tom DD předpokládám, že jsou :-))) ***
Ano, ale jsme u toho, že máte naložit s plněním a nikoliv s věcí, která není předmětem daně.
Jdu se odreagovat ke zprávám, máme o planetu ve sluneční soustavě méně a kouknu na mýdlovku na Primě. Jste přesvědčený, že platit soukromou kartou je v pořádku, OK, máte na vlastní názor nárok. Myslím to upřímně, nechtějte kontrolu z Břeclavi či Mariánských Lázní. I jinde asi budou úředníci, kteří budou trvat na tom, že nárok na odpočet nemáte.
aleno, neberte ta školení až zas tak vážně. zkluste se podívat na dotaz o zrušení životka, co tam hanka odpovídá, že jí řekli na školení:-)))) zkuste místo informací ze školení vzít zákon do ruka.....co to je, použije??????? že zaúčtuje a má z něj poté výnos? nebo že vezme do ruky?
Naprosto souhlasím s argumenty paní BDM i paní Radky alias1234 ;-) Myslím si, že v daném se ten neplátce s vlastní kartou nestal MAJITELEM toho zboží. Ten neplátce jen dočasně půjčil svoje soukromé prostředky odběrateli na pořízení toho předmětu.
Obdobně: když si půjčím peníze od banky na nákup PC, tak jsem přece taky hned od počátku vlastníkem toho PC a uplatním si odpočet DPH jako plátce. Nic na tom nemění fakt, že ten počítač za mě fakticky zaplatila banka, které to později splatím (nemluvím samozřejmě o leasingu).
PS: Tím chci říct, že ten počítač jsem si taky nekupovala od banky (to bych taky měla problém s nárokem na odpočet). Ten PC jsem si kupovala od nějaké PC firmy plátce, takže já jako plátce si klidně DPH odečtu. A vůbec přece nevadí, že mi na pořízení toho PC půjčil peníze neplátce, od nějž nemám daňový doklad, ale "jen" peníze :-)
souhlasím s argumenty paní BDM i paní Radky
>>alias1234 ;-) Myslím si, že v daném se ten neplátce s
>>vlastní kartou nestal MAJITELEM toho zboží. Ten
>>neplátce jen dočasně půjčil svoje soukromé prostředky
>>odběrateli na pořízení toho předmětu.
>>
>>Obdobně: když si půjčím peníze od banky na nákup PC,
>>tak jsem přece taky hned od počátku vlastníkem toho
>>PC
>>a uplatním si odpočet DPH jako plátce. Nic na tom
>>nemění fakt, že ten počítač za mě fakticky zaplatila
>>banka, které to později splatím (nemluvím samozřejmě
>>o
>>leasingu).
>
>PS: Tím chci říct, že ten počítač jsem si taky
>nekupovala od banky (to bych taky měla problém s nárokem na
>odpočet). Ten PC jsem si kupovala od nějaké PC firmy
>plátce, takže já jako plátce si klidně DPH odečtu. A
>vůbec přece nevadí, že mi na pořízení toho PC půjčil
>peníze neplátce, od nějž nemám daňový doklad, ale "jen"
>peníze :-)
Hmm, ale dotaz neobsahoval žádné ujednání o půjčce, popř. podmínkách, úročení, splátkách ... pouze to, že cosi zaměstnanec zaplatil vlastní kartou a donesl to k proplacení. Proto jsme se uchýlili k modelování situace "skladník alkoholik" apod. :)
A ještě pro BDM i 1234. Samozřejmě jsem myslela plnění = zdanitelné plnění, věc = plnění, které není předmětem daně.
No, když něco zaplatím vlastní kartou a někdo mi to během pár hodin či dní proplatí, tak bych asi taky neřešila splátky a úrok :-)
Ale vážně: Já si myslím, že podstata je stejná, ať už půjčuje banka na počítač nebo skladník při nákupu svému zaměstnavateli. Já to prostě vidím jako půjčku peněz kupujícímu, ale vlastnictví předmětu přechází přímo z dodavatele na odběratele. Takže ani v jednom případě by neměl být problém s DPH.
Není-li tam platební doložka. Potom je právně doklad neplatný ... bez smlouvy o půjčce.
Tohle je fakt na dlouhé lokte. Praxe je prostě taková, že tyto doklady se vyskytují, my je naúčtujeme, DPH uplatníme a dál to neřešíme, že?
Jdu uložit drobotinu, neb mi tu demolují bydliště :)
teda koukám, že některé účetní si dokáží pořádně komplikovat život:-)))
nicméně jsem se podívala na doklady, které tu mám a byly placeny kartou, a ono přímo na paragonu nikde není napsáno, že byl placen kartou, ale je to na jiném dokládku, který je k těm paragonům přicvaklý. Takže když tenhle papírek zahodím, tak je rázem po problému.
(Možná, že na některých paragonech to je, ale já tu momentálně žádný takový nemám)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.