Re: Prodej DHM a dr. majetku při ukončen
Prodávám pouze hmotný dl. a drobný majetek. Zaměstnaci odcházejí. Pohledávky a závazky rovněž ne. Účtuji v PÚ. Spojené osobě neprodávám. Chci vše vyřešit rychle a jednoduše, proto si závazky vyrovnám sama, pohledávky nemám. Kupující osoba bude pokračovat v provozu restaurace, je to dobrý známý - ne spojená osoba. Kupující má výhodu v zavedené klientele a doposud velmi dobrém jménu podniku.
*** V tom případě stačí kupní smlouva se soupisem majetku, který prodáváte. Ceny jsou smluvní, takže záleží, jak se s kupujícím dohodnete. Nedávala bych to všechno do kupy za jednu cenu - kupující v tom pak může mít guláš, za kolik co nabyl. ***
Děkuji moc. Ještě jeden dotaz - kupující na mne vychrlil něco o tom, že udělám ten soupis majetku dle nákupní ceny (čistá, bez dopravy apod.) a mě vyšlo cca 800 tis. Tzn, že do koncové ceny chybí 200 tis. Mohu toto nazvat goodwilem?
No, a pokud mohu, tak ještě něco. Jakmile obdržím 1 mil., tak chci ukončit podnikání, jenže tím okamžikem se stanu plátcem DPH. Doposud jsem nebyla. Je v tom nějaký problém nebo když ten den, kdy peněžní částku 1 mil. obdržím a zároveň ihned ukončím podnikání, tak se ani jako plátce DPH nebudu muset přihlašovat?
Jinak děkuji za trpělivost a odpovědi :-)
*** Goodwill by mohl vzniknout u kupujícího v případě že by se jednalo o prodej podniku a v případě, že by u něj došlo k přecenění. Vy se goodwillem nezabýváte. Pokud chce po Vás nákupní ceny a chcete mu je dát, pak klidně ale nevím, k čemu mu to bude. Jeho by měly spíše zajímat účetní ceny, a to v případě, že by se jednalo o prodej podniku. Jenže v tomto případě, se domnívám, že o prodej podniku nejde a násilím z prodeje drobného a DHM dělat prodej podniku asi není vhodné. Jeho a Vás budou především zajímat kupní ceny, které si mezi sebou sjednáte. U DPH jen připomínám, že prodej DHM nevstupuje do obratu DPH, takže ty ceny v soupisu tomu můžete přizpůsobit. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.