Re: Neplacené volno - student
Prosím, tohle se vztahuje i na dálkové studium? Chápu to dobře? Moje dcera se dostala na dálkové studium, ale vypadá to, že bude mít problémy v práci. Zaměstnavatelka jí řekla, že ji asi nebude uvolňovat. Hledá si proto nové zaměstnání. Může tedy již při nástupu upozornit zaměstnavale, že bude potřebovat buď dovolenou nebo neplacené volno. Z neplaceného volna tedy nebude platit zdravotní pojištění si sama? Upozorňuji, že jí bylo v srpnu 27. Děkuji moc
Upozornit může, ale zaměstnavatel není povinen jí to volno poskytovat, pokud si to spolu výslovně nedohodnou (to ostatně platí i pro výše uvedenou studentku, volno si vždy musí se zaměstnavatelem nejprve dohodnout. Pokud nejde o studium v zájmu zaměstnavatele, není povinen ji jakkoli uvolňovat). V případě Vaší dcery by navíc nastal ten problém, že ona už nemá statut studenta. Ten je pouze do 26 let a při denním doktorandském studiu do 28 let. Takže ona by musela zdravotní pojištění doplácet (zaměstnavatel by jí ho přímo dosrazil).
Děkuji moc, paní Jiřko, ano se zaměstnavatelem je mi to jasné, že nemusí, u dcery mě to trochu překvapilo, protože chce studovat angličtinu a pracuje v jazykové škole, tedy překvapilo, že majitelka nejeví zájem o to, že si chce doplnit vzdělání v oboru. Ale jistě na to má právo, proto se dcera poohlíží po jiném místě, kde chce na situaci upozornit dopředu, že bude potřebovat buď dovolenou nebo neplacené volno.
Děkuji
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.