Re: Paušál + plátce DPH
>>Dobrý den, poradí mi někdo, zda jako plátce DPH, můžu
>>uplatňovat výdaje paušálem?
>Ano, můžete si uplatnit výdaje paušálem. Plátcovství DPH není pro uplatnění výdajů pro účely daně z příjmů podstatné. Pozor ale na úpravu základu daně dle § 23 při přechodu na změnu uplatňování výdajů.
Toto platilo pořád. Vždycky jste mohl být plátce DPH a zároveň pro účely daně z příjmů uplatňovat výdaje paušálem. Žádná změna se nekonala.
Ale mezi lidmi koluje tato pověra, že plátce DPH nemůže uplatňovat výdaje paušálem. Podle mého názoru je její kořen v dlouholeté snaze státu dostat do podvojného účetnictví co nejvíce subjektů (důvody jsou jasné - daňové). Takže se v průběhu let uvažovalo o mnoha variantách, jak změnit zákony, aby podvojko vedlo víc lidí. Jednou z vážně zvažovaných změn bylo i to, že plátci DPH by povinně vedli podvojko. Ale nikdy to nebylo odsouhlaseno!
Problém vidím v tom, že závažné daňové a účetní změny se v našem státě už léta schvalují na poslední chvíli - nejlépe těsně před Vánocema s tím, že platí hned od ledna. Takže odborný tisk i internet plní dlouho před očekávanou účinností články o tom, co se na poplatníky chystá - a řadě lidí to uvízne v hlavě a diskutuje se o tom. A přitom zdaleka ne vše, o čem se diskutuje, je pak skutečně schváleno.
no ona by se nám špatně vedla nějaká polemika, když oba tvrdíme totéž:-))
já jen, že mě nějak neleze do hlavy, že každý správce má mezi "paušalisty" několik dépéháků, a je divný, že by to tvrdil. já se setkal s tím, že za mnou nedávno přišel příbuzný, že mu to správce taky řekl. zavolal jsem tam, a bylo mi řečeno, že mu oznámil, že pokud chce být plátce musí vést DAŇOVOU EVIDENCI k DPH:-))) a už z toho vzniklo, že nesmí být plátce, když nevede daňovou evidenci:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.