Re: Postoupené pohledávky...možná bdm
Množství nakoupených pohledávek není nijak limitováno. Z pohledu ZDPH je třeba si dát pozor na další obchodování s nakoupenými pohledávkami - § 54/1/u, neboť se zabýváte osvobozenou činností, kterou musíte vykazovat v daňovém přiznání (v hodnotě sjednané úplaty). Dost často se zapomíná na povinnost krácení daně na vstupu u souvisejících přijatých plnění (princip krácení zde nebudeme probírat, to už tu bylo x-krát). To vše s ohledem na druhy činností, kterými se zabýváte (poměr osvobozených plnění ke všem plněním).
Slyšela jsem názor (od pracovnice FÚ), že pokud se jedná o příležitostnou činnost tzn. že nemáte na tuto činnost živnostenský list, tak obchodování s pohledávkami nemá vliv na krátící koeficient. I kdyby se jednalo o milliónové částky. Co vy na to? Souhlasíte s tímto názorem?
Nejednalo se o občana. Můj dotaz byl tehdy na onu pracovnici FÚ takovýto: firma a.s., plátce DPH nakoupí pohledávku za 20 mil. Kč. Bude to mít vliv na krátící koeficient? A odpověď zněla, že pokud na tuto činnost (obchodování s pohledávkami) nemá společnost živnostenské oprávnění, tak se jedná o příležitostnou finanční činnost (bez ohledu na počet pohledávek a jejich hodnotu). Zajímaly by mě konkrétní zkušenosti s ostatními FÚ - výklad pojmu příležitostně. Děkuji
Co k tomu říct? Pokud jde o právnickou osobu, ona příležitostnost může ovlivňovat pouze tu skutečnost, zda si pořídím ŽL (je-li potřeba) nebo ne. ZDPH mi od 01.05.2004 nedává na výběr. Před tímto datem bylo v zákoně několikrát upravované ustanovení ohledně finanční instituce (testovalo se), ale teď už jsme jinde.
Samotný nákup pohledávky není z hlediska DPH podstatný. Ovšem s jejím prodejem se už vypořádat musíte - jde především o související vstupy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.