Re: Penále za pozdní platbu při SZM
Je to opravdu jen za pozdní platbu. A ještě je mi divné, že z manželova přeplatku měli převést 4.050,- ale převedli 4.035,- (máme rozdílná bydliště, tudíž rozdílné FÚ).
Předpis k 31.3 2006 4.050,-
Uhrazeno 26.4.2006 4.035,-
penále za 26 dní 105,-
Přiznání jsme podávali včas, manžel v únoru a já 28.3.2006.
Opisuji z platebního výměrü:
správce daně sděluje předpis penále za prodlení úrady Vašich daňových povinností:
daň z příjmů fyzickýc osob podávajících přiznání
za zdaňovací období od 1.1.2005 do 31.12.2005
v celkové výši 105,- Kč.
Pak je tam jsou tam jen čísla účtu, že se lze odvolat a výpočet.
Vratku dali v plné výši a včas - 26.4.2006. Březnovou zálohu na daň manžel neplatil, požádal o prominutí, přesunul své aktivity z PO na FO a věděl, že nebude mít na FO skoro žádné příjmy. Je tam rozdíl těc 15 Kč na mé vratce. A ještě - podle sdělení ČDS měl být přeplatek převeden na nedoplatek s datem splatnosti daně, tj. 31.3. a to se v tomto případě nestalo. Žádné jiné nedoplatky nebyly, DPH platí včas.
Tak už to vím:
vratka daně pro manžela byla v pořádku, ale mně pokryli nedoplatek daně z bonusů, které měli vrátit manželovi a protože bonus není daň, tak jej uhradili s datem 26.4. stejně jako ostatní přaplatky. Proto vzniklo penále. Mají tak nastavený program a nejsem jediná koho se to týká. Paní na FÚ byla velmi ochotná, řekla že je to ze strany zákonodárců nedotažené. Nejde o tu stovku, ale o princip. Mám si zažádat o prominutí.
Tady nejde o stovku, ale o princip. Daněmi se živím, přiznání k SZM jsem dělala asi 50 a tak mě zajímalo, kde že je ta chyba, když jsem si byla na 100% jistá, že mám vše OK. A paní na FÚ říkala, ať si tu žádost určitě podám, že to snad pány zákonodárce nakopne k nějaké akci. Tak jsem zvědavá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.