Vlákno názorů k dotazu daňový BONUS?? od Jiřka - Re: daňový BONUS?? Když někdo vyživuje dítě (svoje,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 9. 2006 11:50

Jiřka (neregistrovaný)

Re: daňový BONUS??
    Když někdo vyživuje dítě (svoje, osvojené vyženěné atd., do 18 let nebo studující nad 18 let do 26 let), může uplatnit daňové zvýhodnění. To že při výpočtu daně může uplatnit zvýhodnění ve výši 500 Kč na každé takové dítě měsíčně. Těchto 500 Kč se odečítá od vypočítané daně. Až do nulové daně se to nazývá daňovou slevou, pod nulu daňovým bonusem. Např. mu vyjde daň 1000 Kč. Odečte se sleva na poplatníka 600 Kč, a sleva na dítě by činila 500 Kč. Ale protože po odečtení těch 600 kč zbývá k odečtení pouze 400, pak se odečte 400 (toto je ta sleva) a máte nulovou daň. 100 Kč, které zbývá do té pětistovky a které se už nedá od ničeho odečíst, se nazývá daňovým bonusem a je zaměstnanci přidáno k čisté mzdě. Vyplácení bonusů má ale svá pravidla - v měsíci musí být zúčtovaná mzda alespoň ve výši poloviny minimální mzdy, platné k počátku roku, měsíční výše bonusu musí být alespoň 50 Kč, jinak se v tom měsíci nevyplácí, nejvýše v měsíci lze vyplatit 2500 kč bonusu. A dále jsou zde pravidla pro roční výplatu bonusu.

• 12. 2. 2008 14:29

janka (neregistrovaný)

Re: daňový BONUS??
    a jak je to s daňovým bonusem při daňovém přiznání.vyšlo mi, že jsem zapaltila na zálohách 832 korun, mám 2 děti a v DAP mi vyšlo, že by mi FÚ měl vracet okolo 8000? Je to možné, když jsem na daních zaplatila pouze 832 korun?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).