Vlákno názorů k dotazu Započtení daru do dědic.podílu od bdm - Re: Započtení daru do dědic.podílu *** Já jsem názoru...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 9. 2006 13:22

bdm (neregistrovaný)

Re: Započtení daru do dědic.podílu
    *** Já jsem názoru opačného. Mohli by ostatní uplatnit započtení, pokud by nějaký dědický podíl pak byl. Pokud by nebyl, nebylo by vůči čemu započíst. Ale zopakuji jen to, co už jsem na toto téma psala: pokud je to Váš případ a jedná se o Vaše peníze, zajděte si za právníkem, tuhle radu a vysvětlení si zaplaťte a klidně to takto udělejte na více místech - a klidně si nechte stanovisko vypracoval písemně. Těžko se budete moci jednou odvolávat na to, že na BC to někdo říkal :-))

• 15. 9. 2006 13:33

Elén (neregistrovaný)

Při započtení darů se zpravidla vychází z ceny daru, jakou měl v době darování. Ta se přičte k celkové ceně dědictví a ta se potom rozděluje. Tento příklad je ovšem modelový a v praxi se přihlíží i k dalším specifickým faktorům. V žádném případě to však neznamená, že dostal-li jeden potomek za života rodiče od něj např. dům, že by se musel se svými sourozenci o tento dům po smrti rodiče nějak dělit. Tak tomu není, započtena bude pouze cena domu a o tuto cenu nižší podíl potom obdarovanému potomku-dědici v dědickém řízení připadne.

Našla jsem na:
    http://www.epravo.cz/v01/index.php3?s1=1&s2=X&s3=X&s4=X&s5=S&s6=1&m=1&recid_cl=16278&typ=clanky

• 15. 9. 2006 13:58

Jiřka (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi. Můj případ to není, jen jsem chtěla vědět, co o tom ví ostatní, protože jsem níže napsala, že na toto téma zde už několikrát šířil právník bludy, a on se ohradil. Tak aby zde opakovaně neplašil tazatele s vyplácením.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).