Re: ZP
ale ona nemusí odvádět z minima za předpokladu:
aby se jí týkal výše uvedený §, musela by o dítě pečovat osobně(dítě není svěřeno do péče jiné osobě, třeba i z rodiny- ani manžel nebo babička) a celodenně.Celodenní péče je prakticky splněna jen při zkráceném úvazku,což má nebo práci doma,dítě není ve školce déle než 4 hod. denně. Pokud má matka za výše uvedených podmínek příjem ze zaměstnání,stát není plátcem pojistného, ale také není stanoven minïmální VZ,pojistné platí z VZ=dosažený příjem, dále není povinna platit pojistné,pokud v zaměstnání čerpá neplacené volno.Jen musíte sledovat, zda pečuje po celý měsíc či část měsíce.
Re: ZP
v tom vám radit nemůžu, jde o to, pokud žena nesplňuje podmínku osobní,celod.péče (do 7 let či 2 do 15let),pohlíží se na ni z hlediska platby zdravotního pojištění jako by děti neměla.Nemyslím si, že by kontrola sledovala docházku dítěte do školky :) ale co já vím ... patrně má ohlašovací povinnost zaměstnankyně,nevím jak to řeší jiné kolegyně, třeba vám poradí ony.
Re: ZP - prosím nepřipojí se někdo??
Pečovat po celý nebo část měsíce bych chápala tak, že pokud v daném měsíci dítě dosáhne 7 let věku, nebo bude dítě ve školce i spát (nebude, nebojte matka si to ohlídá, přišla by i o rodičovský příspěvek pokud je dítě do 4 let věku) tak, za tento měsíc musíte dopočítat do min. ZP. Já bych se tím nezatěžovala, dítě do 7 let má, do školky chodí na 4 hod. (doklad z MŠ ani čestné prohlášení bych nepožadovala) a hlídala bych pouze věk dítěte. Až půjde do školy - nesmí chodit do družiny !!!
Jana
Re: ZP - prosím nepřipojí se někdo??
Já jsem se na toto pře nějakým časem ptala na VZP. Bylo mně řečeno, že především ona sama musí být hlášena své ZP jako osoba, pečující celodenně a řádně o dítě do 7 nebo o 2 děti do 15 let. Zdravotní pojišťovna bude chtít od ní doklady (řeknou jí jaké), aby ji mohla do této kategorie zařadit. Ona Vám pak přinese potvrzení od pojišťovny, že je u ní zařazena do této kategorie. A pro jistotu si ještě nechte napsat čestné prohlášení, že případnou změnu ihned ohlásí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.