Re: Společenství vlastníků bytových jedn
Myslím, že by to mohlo být v posledním článku vzorových stanov, úplně poslední bod:
"Zprávu o použití a stavu příspěvků na správu domu a pozemku předkládá výbor ke schválení shromáždění spolu
se zprávou o hospodaření společenství a s návrhem na schválení roční účetní závěrky. Nevyčerpaný zůstatek
těchto finančních prostředků se převádí do následujícího roku."
>>Myslím, že by to mohlo být v posledním článku
>>vzorových stanov, úplně poslední bod:
>>"Zprávu o použití a stavu příspěvků na správu domu a
>>pozemku předkládá výbor ke schválení shromáždění
>>spolu
>>se zprávou o hospodaření společenství a s návrhem na
>>schválení roční účetní závěrky. Nevyčerpaný zůstatek
>>těchto finančních prostředků se převádí do
>>následujícího roku."
Honza má pravdu - jestli jste přijali vzorové stanovy, tak tohle pomůže.
>
>Pánové,
>moc vám všem děkuji, musím se doma mrknout do stanov,
>jestli je to tam. Stanovy jsem já neschvalovala,
>naskočila jsem do již založeného SVJ.
>Pokud to nebude ve stanovách, znamená to, že povinnost
>není??
Už jsem se pokusil vysvětlit, že (a proč) povinnost je. Pokud vám zpracoval agendy nepředá dokumenty, pak viz jiná nedávná diskuse - porušení povinností při správě cizího majetku.
Tohle je obecný problém. SVJ je legislativní karikatura právního subjektu a lidi v něm si dělají, co chtějí. Řeší si své osobní spory třeba tím, že před sebou navźájem tají různé informace. Většinou pak stačí upozornění, že se potenciálně dopouští trestného činu. Pokud ne...
Děkuji Gravere, něco, co popisujete se u nás děje.
Vyúčtování jsme neviděli ani za rok 2004, jen předseda výboru přečetl stav na začátku a na konci roku, a kontrolní komise řekla, co zkontrolovala - co a za kolik se platilo. Ta paní z kontrolní komise měla jen poznámky na lístečku, nic co by se tvářilo jako oficiální vyúčtování, sjetina z PC, nebo něco podobného nebylo k dispozici k nahlédnutí. Myslím, že by to mělo být. A za rok 2005 zatím nic. Dělají to u nás lidé bez zájmu, neochotní pomoci, a když jsem upozornila na chybějící vyúčtování, bylo mi řečeno, že z 24 vlastníků dělám problémy jen já. Chtělo by to výbor odvolat (je pětičlenný), ale většina lidí tu bydlí přes třicet let, znají se, jsou v podobném věku +- 60 let. Pasívní rezistence, nezájem co se děje s jejich penězi.
>Děkuji Gravere, něco, co popisujete se u nás děje.
>Vyúčtování jsme neviděli ani za rok 2004, jen předseda
A co DP?
>výboru přečetl stav na začátku a na konci roku, a
>kontrolní komise řekla, co zkontrolovala - co a za kolik
>se platilo. Ta paní z kontrolní komise měla jen
>poznámky na lístečku, nic co by se tvářilo jako oficiální
>vyúčtování, sjetina z PC, nebo něco podobného nebylo k
>dispozici k nahlédnutí. Myslím, že by to mělo být. A za
>rok 2005 zatím nic. Dělají to u nás lidé bez zájmu,
>neochotní pomoci, a když jsem upozornila na chybějící
>vyúčtování, bylo mi řečeno, že z 24 vlastníků dělám
>problémy jen já. Chtělo by to výbor odvolat (je
Přesně řečeno je to tak, že problémy dělají oni, a to všem ostatním...
>pětičlenný), ale většina lidí tu bydlí přes třicet let, znají
>se, jsou v podobném věku +- 60 let. Pasívní
>rezistence, nezájem co se děje s jejich penězi.
Za tohoto stavu vřele doporučuji písemně/doporučeně trvat na uvedení do korektního stavu a opravdu zvážit tu právní cestu.
Jestli sestavovali DP a jak, vědí jen oni - výbor. Je to těžké, někteří vlastníci mi bokem řekli, že proti členům výboru nepůjdou. Je to relikt doby minulé, kdy spolu kamarádili a kamarádí, a i když bokem někteří zanadávají, veřejně proti nepůjde nikdo, ačkoliv se jedná i o jejich peníze.
Děkuji za rady, je fajn narazit na člověka, který ví a poradí.
Pokud by FÚ vyzval, zase by vyzval pouze SVJ, tedy výbor, my členové bychom to vůbec nemuseli vědět. Účetnictví nám vede dále SBD, z hlediska účetního je snad hospodaření v pořádku, ale co není v pořádku je tajnosnubnost výboru, nezveřejnění hospodaření - to, že řeknou počáteční a konečný stav na fondu oprav je dle mého nedostatečné. A taky není v pořádku neochota, se kterou se setkávám. Honím teď legislativu, abych mohla argumentovat na nějakém podkladu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.