Re: Doporučuji vaší pozornosti
Čerti vědí. Minulý týden "rozehnali" legislativní radu vlády,
možná že to bylo kvůli tomu.
Ale vážně: pokud to tvrdí daň. poradce mohl by toho někdo využít
a nechat si tento názor potvrdit i pojistit (za 300,-)
Není to reklama ale návod na sichr. http://www.dane24.cz/pages/prehlrub.asp?id=37&typ=r
Nebo výše uvedený názor vyvrátí paní LeaX?
Doufám že to nebude bráno jako nějaké rýpání ale jako
pokus o získání (bezplatného) názoru na problém.
Český jazyk je velmi bohatý, tudíž se nedivme dvojímu možnému výkladu. Pokud si přečteme větu přímo ze zákona, jen se v tomto dvojím možném výkladu utvrdíme.
Většina z nás, zatížených minulým zněním zákona, spíše preferuje původní výklad (vztaženo k dokladu). A tak jsem udělala pokus - manžel není touto problematikou dotčen, tak dostal úkol si větu přečíst a bez jakýchkoli instrukcí říci svůj názor. Výsledek? 10 000 vztahuje k dani.
Takže co závěrem? S článkem lze jedině souhlasit.
Avšak vzhledem k tomu, že zákony může vykládat pouze soud, je možné, že odvážní jedinci, kteří budou postupovat dle "netradičního" výkladu, skončí až u něj. I když jen tak na okraj, pokud existují 2 výklady zákona, správce daně by měl použít ten, který je ve prospěch poplatníka.
a mimochodem, otázka ZDD je mi celkem fuk. viděl jste snad někdy dodanit doklad na základě toho, že byl vystaven jako ZDD a měl být DD? já ne. praxe bývá alespoň u nás taková, že je subjekt vyzván k doplnění. (viz. tady diskuze o dokladech z telekomu pro FO:-))
Zbavme se iluzí. Asi před pěti lety se tvůrce zákona v § 15 upsal tak, že důchodci si mohli odečíst základní odečitatelnou částku. Platilo to dva roky. Jako první si to uplatnili důchodci, kteří měli příbuzné na berňáku. V prvním roce s kyselým ksichtem přiznání vzali. V druhém roce nechtěli, přesto jsem to tam nechal. Doměřili asi 5.000 Kč + penále. Na odvolání jsem dostal půldruhé stránky řečí (keců) z fin. ředitelství, že vlastně nárok není (novela ovšem nevyšla, opírali se o interní pokyn MF). Spoléhali na to, že se my drobní nebudeme soudit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.