Re: Osa atd.
není:-( nevím, jestli to napíšu dobře, ale:
OSA bere poplatky z hudby. dilia z filmů a intergrama z obrazového záznamu. ale mám dojem, že od loňska se intergrama nějak dohodla s dilií, že zvýšila poplatek a platí se jeden oběma dohromady.a nezapomeňte ještě na poplatek ČT:-(
Obecný princip těchto institucí (např. OSA je občanské sdružení) je v tom, že si rozdělí trh (=zasoupení jednotlivých vlastníků autorských práv) a pak vykonávají tzv. kolektivní správu autorských práv. Ta není založena na ničem jiném, než na dikci AZ, dle kterého je veřejné užití díla výkonem autorského práva. Jinými slovy, pokud si chcete např. nahrát z rádia nějakou skladbu a pak ji veřejně reprodukovat, musíte mít souhlas držitele autorských práv a (většinou) mu taky zaplatit. A tady nastupuje argument "ochranných svazů" - to byste se hrozně nadřeli - my to za poplatek uděláme za vás. Nechcete? Tak vás udáme pro porušování AZ.
Takže ta lakonická odpověď, že toho ještě není tak moc, je naprosto správná - kdokoliv, kdo má díru do zadku a sežene si povolení ministerstva, si takový spolek může založit a vybírat.
pěkně napsáno:-) já taky myslel, že mě omejou, když se dilia dala dokupy s intergramou a ta tím pádem zvýšila poplatky. protože dilii bysme platit nemuseli - té se platilo jen za video nebo dvd:-(
jen nevím, kolik a kam zaplatit, když se nám v hospodě ožerou chlapi a začnou zpívat. asi ose, že?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.