Re: kONTOKORENT
Pokud jsem dobře pochopila, tak se nejedná o zvláštní účet, ale čerpání do mínusu účtu běžného. Pokud ano, tak pohyby v mínusu účtujete jako by byl účet v plusu. Jen při uzavírání a otevírání uč.období zaúčtujete proti účtu krát.bank.úvěru 231. Pokud by byl bank.účet zřízen jako kontokorentní - je pro čeprání úvěru, pak všechny pohyby účtujete přes účet 231.
Lucinko,nemáte se za co omlouvat. Budete prostě účtovat pohyby na účtě ( platby faktur, výběry, příjmy apod.), tak jak jste zvyklá, jen stav bankovního účtu budete mít v mínusu. Při uzavírání knih si převedete mínusový zůstatek bank.účtu na účet 231 ( na 221 bude nula) a hned ke dni otevření knih ho zase přeúčtujete zpět na 221. Nevím už co bych k tomu ještě víc dodala.
Jasně, pokud je zůstatek na účtu mínus, tak zaúčtovat mínus. Mám ale zrovna kontokorent, kde se každá platba, která by šla do mínusu hned vyrovnává stejnou plusovou položkou tím čerpáním, takže výsledek není nikdy mínus, ale nula. Prostě zaúčtovat podle zůstatku, aby souhlasil, O.K.? Jana F.
Zuziku ne, je to vše v jednom účtu. Celkovou výši čerpání neeviduji, ani mě vlastně nezajímá. Potom když zase na účet přijdou peníze, tak se to strhává opačně. Je to dvakrát pracnější než normální účet, dost mě to štve :-)Jana F.
Právě tak to mám i já ČSOB - jen s tím rozdílem, že se mi čerpaná částka připisuje jen plusem(dorovnává se to do nuly a když mi tam přijdou peníze nic se neodečítá - zatím). Takže jak jsem uváděla výše budu toto čerpání v mém případě účtovat 221/231 nebo to mám přehlížet? Já vím - jsem tele:-)
>>>>>Jestli tomu rozumím, tak máš bank.účty dva, jeden je
>>>>>kontokorentní, z něhož je čerpán úvěr a druhý je
>>>>>běžný,
>>>>>ze kterého se strhne částka k pokrytí kontokorentu ?
>>>>******************
>>>>Zuziku ne, je to vše v jednom účtu. Celkovou výši
>>>>čerpání neeviduji, ani mě vlastně nezajímá. Potom
>>>>když
>>>>zase na účet přijdou peníze, tak se to strhává
>>>>opačně.
>>>>Je
>>>>to dvakrát pracnější než normální účet, dost mě to
>>>>štve :-)Jana F.
>>>>***************************
>>>Aha, tak proúčtuj pohyby na účtě, aby Ti souhlasil
>>>zůstatek, tak jak uvádíš výše. Co to je za bank.ústav
>>>a
>>>bank.účet?
>>***********************
>>ČSOB - ale kk naposled v roce 2004, možná se to dělá
>>i
>>jinak, než jsem zažila já. Jana F.
>>***************
>
>Jen chci dodat, že chápu co mám udělat na konci roku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.