Re: Neschopenka nebo dovolená ?!
Jestli měl vystavenu neschopenku a dodatečně si chce vzít dovču, tak to dle mého názoru už nejde. Neměl si tu neschopenku nechat vystavit. Vy nemůžete svévolně jemu danou prac.neschopnost jen tak zrušit nebo nahradit dovolenou. Pokud je mi známo, tak lékař prac.neschopnost oznamuje i zdravotní pojišťovně, takže některé vazby jdou i mimo Vás.
Taky se ale mohlo stát, že neschopenka byla vystavena, ale zaměstnanec ji neodevzdal - tím pádem zaměstnavatel nic neví a klidně se dovolená mohla čerpat:-)). Zdravotní pojišťovně je to jedno. A je to asi jedno i OSSZ - nesetkala jsem se s případem, že by kontrolovali, jestli zaměstnanci odevzdali všechny neschopenky. Zádrhel by mohl nastat pouze v případě, že by se řešila podpůrčí doba, protože OSSZ neschopenky skutečně eviduje. Ale u zaměstnance, který si chce vzít dovolenou na dobu nemoci, bych nepředpokládala dlouhodobou nemoc s hrozbou vyčerpání podpůrčí doby. To, že si na dobu nemoci zaměstnanec bere dovolenou, jsem už zažila několikrát a nikdy nebyl problém.
Naďa možná má na mysli tu evidenci neschopenek, které jim posílají lékaři. Ale to si myslím, že takhle dokonale provázané to fakt nemají, nehledě na to, že ve vyloučených dobách jsou i jiné dny než nemoci (OČR, mateřská...). Opravdu jsem to už zažila mockrát a nikdy nebyl problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.