Re: SOS kurz při dovozu z 3.země
Možná Vám to systém neumožňuje, ale nejjednodušší ne následující postup:
1) Fakturu si zaúčtujte normáně kurzem ČNB.
2) Daň při dovozu si ale vypočítejte zvlášť, až na základě JSD, který je daňovým dokladem při dovozu, a základ daně stanovte dle §38
a přepočítejte na Kč kurzem JSD. Na tomto dokladu účtujte jen o DPH, ne o pohledávce a závazku
díky už jsme měla pocit, že jsem něco dopletla - systém mi to umožňuje, jedině co mi ještě komplikuje život, je to že faktura za zboží je vystavená v červenci, uhrazená v srpnu a dodávka došla v září... jakým kurzem resp. z jakého dne vzít tu fakturu - přeci si nemůžu dělat příjemku v červenci notabene když papíry obdržím až v tom září? byl by problém to ošetřit těmi int. předpisy, že to bude celním kurzem?
Pokud jste tu fakturu platiti v srpnu, tak bych ji zaúčtovala do srpna. Budete mít rozdíl nai 131 z fakturace a ze skladu, ale
srovná se Vám to dalšíí měsíc. V září udělejte příjemku kurzem ke dni pořízení. Pokud nechcete mít rozdíly na 131, účtujte na 139 (zboží na cestě).
Teď jsem si ještě všimla, píšete že jste fakturu uhradili v srpnu - na základě čeho, když Vám papíry došly v září. Platili jste zálohu?
Pokud jste platili zálohu, fakturu bych zaúčtovala až v září, přiřadila k ní zálohu ze srpna a rozdíl zaúčtovala na kurzové rozdíly
Termín "my jsme platili" není úplně správný - platila za nás banka - banka partnera jedná s naší bankou, nás de facto z tohoto koloběhu vylučjí. Mě pouze přijde avizo, že bude provedena úhrada resp. hl.ekonom zkontroluje na základě tohoto aviza správnost (firma a hodnota) a dále už koná banka... já pouze z avíza vím, že tolikátého a tolikátého mi odejdou peníze... no a samozřejmě ony odejdou :-)) ... papíry mi posléze přijdou poštou, z banky, až je má všecny pokupě... jelikož toto dělám poprvé, resp. v těchto dnech druhá zásilka, tak pořád tápu... a vůbec netuším s jakým datem zase bude faktura atd..... asi si to ještě nechám odpískat od daňařů, nebo auditoři budou skákat....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.