Re: Daňové penále.
je pravda, že nové postihy jsou dost tvrdé, ale vemte si to z druhé strany: podnikatel A, FÚ mu vyhodí neoprávněné výdaje cca 50 000,- (např. časové rozlišení, špatné posouzení TZ nebo oprav...) protože přiznal základ daně 500 000,-, vyleze mu doměrek plus penále jako hrom.
podnikatel B, FÚ mu vyhodí neoprávněné výdaje za milion (třebas i falešné faktury), protože měl ztrátu 1 100 000, postih naprosto vůbec žádný.
otázka je výše penále:-(
Nerozumím. Pokud B uplatní daňovou chybnou výši ztráty v dalších obdobích, přeci k postihu dojde stejnému, jako na straně A, tudíž mi není příliš jasný účel penalizace doměřené ztráty. Pokud jsem správně pochopila účel, jde spíš o to, vyměřit penále hned. Aniž bychom dali podnikateli šanci uplatnit nižší ztrátu po kontrole.
pokud uplatní...a i když uplatní, ke stejnému postihu nedojde (časově na tom bude min. o 365 dní líp). řekl bych, že zákonodárcům šlo o to, postihnout i ty, kteří v případě neoprávněného snížení základu daně nebyli vzhledem ke ztrátě nebo nadměrnému odpočtu postihováni. hlavně asi měli na mysli nadměráky. ale to ani já, ani vy neovlivníme a do hlav jim (naštěstí) nevidíme:-)
Já chápu, co tím chtěl básník říci :-) - automaticky se předpokládá, že ten podnikatel vykazující ztrátu podváděl a tudíž si zaslouží trest v podobě jiného měřítka na celkový výsledek vycházející po kontrole. Jana F.
Opravdu, Radko, nezačínejte zase!!!, tahle debata je moc poučná, ať jí nemusí mazat. Já jsem to o té změně zákona nevěděla a šokovalo mě to. Pokud jste schopná debatovat věcně, tak uznejte, že přesně ten "předpoklad viny" v případě ztráty v tom zákoně je. Právník by to vyjádřil lépe, než já, ale je to tak, ne? Jana F.
tak buďte tak laskava, a nevykládejte, co jsem chtěl svým příspěvkem říct. debatuji věcně, pohádky nepíšu.
a je od vás hodně odvážné, že když jste o této novele ani nevěděla (a je to už nějakej pátek) tak přesto přesně víte, co v tom zákoně je a umíte ho tak pěkně vyložit.
Mrzí mne, že se tyhle debaty běžně zvrhnou na nesmyslné dohady. Co se týče reakce Jany F. - Jani - poslední dobou mám, bohužel, pocit, že ze strany FÚ začnete-li podnikat, jste automaticky považován za podvodníka. Nedávno jsme byla na MŠ osobně za svou firmu a nic tak nepříjemného jsem dlouho nezažila. Netuším, zda šlo o osobní averzi úřednic nebo tajný interní pokyn. Ale bavme se zase zpět k tématu. Není mi jasné, zač má být podnikatel vykazující vyšší ztrátu postižen, pokud ji neuplatní jako položku snižující ZD. Za to, že co??? Spletl se?? I to se v naší práci stává. Pokud ztrátu neuplatní, ke krácení rozpočtu nedojde. Můžete to, prosím, někdo vysvětlit?? Prosím také o POLOPATICKÉ vysvětlení, dnes jsem tu od 8.00. Děkuji.
nechci vířit, ale vyjádřit svůj názor musím. Souhlasím s tím, že jakákoliv kontrola nebo šetření ze strany FÚ je vždy stresujícím zážitkem. A nikoli proto, že jsem podvodník a zloděj, ale proto, že úřeník se mnou od prvního okamžiku tak jedná ! Oni jsou k tomu asi tak vycvičení. Kdo zažil několikadenní kontrolu z FÚ, tak to jistě zná. Tohle ale bylo jen na okraj, teď k tématu. Je otázkou co je spravedlivé a co není spravedlivé. Myslíte, že bylo spravedlivé zavést minimální daň pro OSVČ? Já tedy ne. Minimální daň není spravedlivá k těm OSVČ, kteří třeba nedosáhli a ani nedosáhnou v několika letech po sobě zisku, protože zainvestovali ( a nyní třeba odepisují). A podle mého je tohle srovnatelný případ s tím, co bude platit po novém roce. Stát prostě nemá prachy a bude je z nás všech tahat všemi možnými legálními způsoby. Pamatuji se, když např. chtěli zavést daň z komína, takže jak já říkám : v tomhle státě je možné všechno! Jen ne v klidu podnikat !
Já si nevšimla, že jste se ptala VY.
Takže pokud někdo nepochopil z příspěvků např. paní bdm odpověď, tak si tu odpověď dovolím říct já : pokud doměřil FÚ daň. povinost a podnikatel vykázal za to samé období ztrátu , tak mu bude ztráta snížena a nebude platit penále.
Dano W. já si nejsem jistá, jestli chápu, na co se ptáte a omlouvám se, že jsem do toho předtím vstoupila a trochu se to pootočilo jinam. Rozumím tomu tak, že nejde vůbec o uplatnění nebo neuplatnění ztráty teď, nebo v budoucnu, ale o jakýsi "trest" za chybu v účtování (nebo v DE) - poplatník si uplatnil něco, na co neměl nárok, nebo nepřiznal nějaké příjmy a už sám ten fakt si zasluhuje "potrestání" :-) A aby si nemyslel, že mu to projde, když si dovolil navíc ještě vykazovat ztrátu a neodvádět hezky pěkně daně, což je samo o sobě podezřelé :-) Nechci to zlehčovat, tak mi to opravdu připadá a byla bych ráda, kdyby se zítra k tomu ještě někdo vyjádřil. Jana F.
Re: Je to správný příklad?
Pro nás jako účetní je to nepříjemné v tom, že dosud jsem byla při kontrolách, kde byla ztráta, klidná - byla tam rezerva, pokud se člověk spletl, nehrozil doměrek ani penále. Doufám, že k tomu vyjde nějaký výklad, zatím jsem na nic nenarazila, kdybyste někdo něco našel, tak sem dejte odkaz, prosím :-) Naštěstí, pokud si to tedy dobře vykládám, tak je takhle postihovaná chyba v případě ztráty, ale už se to netýká, když vykážu sebemenší základ daně a s tou chybou se vejdu do minimálního vyměřovacího základu.
Příklad: OSVČ vyhodí výdaje za 80000,- - v případě vykazované ztráty zaplatí penále 4000,-(???), v případě, že měla zisk 100,- - žádný postih ??? Je to tak, nebo jsem mimo? Jana F.
Teplé lidské slovo od vás, to mi chybělo :-) Kdybyste ještě naznačil, v čem se mýlím, byla bych štěstím bez sebe.
Ještě takhle: záleží na výši ztráty - pokud by byla -100,- penále se počítá jen z této částky. Takže čím větší ztráta, tím větší riziko - to snad je dobré vědět a podle toho se zařídit.
Nenašla jsem k tomu prozatím žádný výklad "pro blbé", jen tohle, nic moc:
http://www.businessinfo.cz/cz/clanky/spravni-pravo/novela-zakona-o-sprave-dani-a-poplatku/1000458/40985/
Takže budu ráda za každý názor. Jana F.
Jednorázové sankcionování chybně vykázané ztráty je absolutní novinkou. Měly by mu věnovat svoji pozornost dlouhodobě ztrátové podniky, a to již v případě ztráty vzniklé za rok 2006 (daňové přiznání se podává v roce 2007). Penále ve výši 5 % je přitom nízké jen na první pohled. Je totiž počítáno z rozdílu ztráty, nikoliv z daně samotné, a při 24% sazbě daně to odpovídá 20% penále z daně.
Úroky z prodlení lze uplatňovat nejvýše pět let. V případě podání dodatečného přiznání tak sankce při dnešní reposazbě může činit až 80 % a při doměření daně správcem daně až 100 % z doměrku. Oproti současnému stavu, kdy se penalizace po prvních 500 dnech penalizace zastavila a při podání dodatečného daňového přiznání činilo penále nejvýše 25 % a při pozdní úhradě daně nejvýše 50 %, tak došlo v těchto případech k zásadnímu zvýšení sankcí.
Zvyšuje se také úrok v případě povolení posečkání daně nebo splátkového kalendáře. Zatímco dnešní roční úrok dosahuje 1,4 % (140 % diskontní sazby), nově to bude opět reposazba zvýšená o 7 procentních bodů (tj. při 2% reposazbě 9 %).
Podle přechodných ustanovení se nové jednorázové penále vztahuje jen na daňové povinnosti vyměřené podle daňových přiznání podaných od 1. 1. 2007. Úrok z prodlení se vztahuje na daň splatnou od 1. 1. 2007. Sankce ze starších daňových povinností se budou nadále počítat podle stávajících pravidel.
toto třeba píšou DP z KODAPu.
*** Ta to by mě opravdu zajímalo, v které hlavě se vždycky takové novinky zrodí. Fakt by mě zajímal ten konkrétní okamžik, kdy je taková "věc" napadne. Jestli bezesná noc nebo pohled na rozpočet a momentální osvícení,.... Je vůbec možné, že lidé s takovou fantazií ještě existují? :-) ***
Zatím je napadlo "sankcionování chybně vykázané ztráty" (díky za ten výraz :-) i za celý článek), ještě se možná dočkáme sankcionování chybně vykázaného vyměřovacího základu u OSVČ, kteří nedosahují minimálního vyměřovacího základu. Pak to bude kompletní a ucelené, takhle mi tam pořád něco chybí :-))) Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.