Re: Pronájem věci - mohu fakturovat 1 ro
Dílčí plnění ovšem neřeší fakturaci jako celek, tímto bych to nezdůvodňovala. U pronájmu řešíme otázku, zda jsme ve službách nebo v převodu práv - něco se řešilo přes KOOV. Převod práv mi napoprvé připadal divný, ale něco na tom asi bude.
Při krátkodobém pronájmu obojí přes § 21/6 ZDPH, ovšem při dlouhodobém pronájmu by mohl u služeb hrozit § 10/9 - takže otázka převodu práv by byla výhodnější.
Teď se dívám, že jsem se uklepla u dlouhodobého pronájmu s §. Nejde o to, že by se nemohlo ve smlouvě domluvit dílčí plnění, tohoto se, bohužel (?), příliš nevyužívá. Spíše hrozí nebezpečí, že pokud nebude stanoveno, co se rozumí zdanitelným plněním, případně bude stanoveno 1 dílčí plnění (viz dotaz?), můžeme se u dlouhodobě poskytovaných služeb (pokud jsme ve službách) ocitnout v § 21/11, tj. s povinností odvodu nejpozději k datu posledního dne kvartálu nebo měsíce, tj. dříve než je skutečně odvedeno.
Zajímavé počtení je i na KOV "Problematika poskytování služeb na dlouhodobé bázi", jde spíše o protipól zde řešeného nájmu (neměnný "rozsah").
Každopádně je třeba každého nutit, aby si dobře ošetřil smlouvu. Obligátní splatnost a nic víc je pouze zdrojem dohadů.
Na KOOV právě lovím, protože jsem se dostala k tomu až teď. Jde ve zkratce o to, že si můj klient vzpomněl, že má výpočetní techniku "kdesi" zapůjčenou, již zpočátku roku, aby to nebylo tak jednotvárné a teď řešíme nutnost podat 9 dodatečných přiznání k DPH (a bohužel, zatím mi nikdo nevyvrátil můj nepříjemný pocit "dílčích plnění"), případně možnost odvést DPH až ke konci roku, samozřejmě na základě smlouvy. Takže - ano, - hledám "únikovou možnost"
Děkuji za Váš čas.
>>>>>>Teď se dívám, že jsem se uklepla u dlouhodobého
>>>>>>pronájmu s §. Nejde o to, že by se nemohlo ve smlouvě
>>>>>>domluvit dílčí plnění, tohoto se, bohužel (?), příliš
>>>>>>nevyužívá. Spíše hrozí nebezpečí, že pokud nebude
>>>>>>stanoveno,
>>>>>>co se rozumí zdanitelným plněním, případně bude
>>>>>>stanoveno 1 dílčí plnění (viz dotaz?), můžeme se u
>>>>>>dlouhodobě poskytovaných služeb (pokud jsme ve
>>>>>>službách)
>>>>>>ocitnout v § 21/11, tj. s povinností odvodu
>>>>>>nejpozději
>>>>>>k
>>>>>>datu posledního dne kvartálu nebo měsíce, tj. dříve
>>>>>>než
>>>>>>je skutečně odvedeno.
>>>>>>Zajímavé počtení je i na KOV "Problematika
>>>>>>poskytování
>>>>>>služeb na dlouhodobé bázi", jde spíše o protipól zde
>>>>>>řešeného nájmu (neměnný "rozsah").
>>>>>>Každopádně je třeba každého nutit, aby si dobře
>>>>>>ošetřil smlouvu. Obligátní splatnost a nic víc je
>>>>>>pouze
>>>>>>zdrojem dohadů.
>>>>>
>>>>>Na KOOV právě lovím, protože jsem se dostala k tomu
>>>>>až
>>>>>teď. Jde ve zkratce o to, že si můj klient vzpomněl,
>>>>>že má výpočetní techniku "kdesi" zapůjčenou, již
>>>>>zpočátku roku, aby to nebylo tak jednotvárné a teď
>>>>>řešíme
>>>>>nutnost podat 9 dodatečných přiznání k DPH (a
>>>>>bohužel,
>>>>>zatím mi nikdo nevyvrátil můj nepříjemný pocit
>>>>>"dílčích plnění"), případně možnost odvést DPH až ke
>>>>>konci
>>>>>roku, samozřejmě na základě smlouvy. Takže - ano, -
>>>>>hledám "únikovou možnost"
>>>>>
>>>>>Děkuji za Váš
>>>>čas.
>>>>
>>>>***
>>>>Zkuste
>>>>tady
>>>>http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-53EDF4E6-227E3A1D/cds/xsl/219_3986.html?year= ***
>>>
>>>Nezabralo. něco je špatně. na stránkách cds jsem,
>>>mám
>>>vybráno - příspěvky KVKDP - 39/23.03.05, a nic.
>>>špatně
>>>prohlížeč??
>>
>>*** Tak to nevím, já to zkoušela (pro jistotu) než
>>jsem Vám ten odkaz dala a fungovalo (?) .. ***
>
>*** :-)))))))))) tak teď už mi taky nejde - zkuste
>přes "aktuální" a je to březen :-)) ***
Už to zase funguje :-)))
Děkuji. Pořád se dostávám k témuž. Jsou dvě možnosti :-))) Ono jich je nějak vždycky víc. Nicméně zájem je na jedné. Tzn. dohodneme-li se smluvně, že pronajmu majetek s předpokládanou cenou pronájmu xx, ta ale bude fakturována ročně na základě zhodnocení fyzického opotřebení a v případě PC např. i morálního a bude celkově stanovena k 31/12 2006, k témuž datu i fakturována, mohu pak předpokládat, že mi FÚ nedoměří DPH? (u auta bych takový problém neměla, fyz. opotřebení usoudím dle stavu km a stavu auta, u kopírky taktéž ne, tam je počítadlo, ale u PC mám pořád pochybnosti). Jsem tady jediná, kdo "uloví špek"???
*** Ne. To, co budete fakturovat, musí být dílčí část nějakého celku. Můžete např. sjednat nájemné 3-12/2006 ve výši XX Kč s tím, že dílčí část bude fakturována třeba k 30.9.2006 ve výši ....Kč (poměrná část) a tohle datum, že bude pro tuto část datem UZP. Druhá část bude fakturována k 31.12.2006 a zase tohle datum bude pro tuto část DUZP. Pokud byste chtěla celý rok 2006, pak by to podle mě muselo být sjednané nájemné třeba na dva roky s tím, že dílčí část by se fakturovala k 31.12.2006 a měla by tohle datum jako DUZP a další dílčí část k 31.12.2007 zase s tímhle datem. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.