Re: Neoprávněné podnikání
Moc děkuji, dívat se na to takhle mě vůbec nenapadlo, myslela jsem, že je to v podstatě jedno, jakých strojů. Takže opravit vlastní stroj by zřejmě nebylo neoprávněné podnikání a oprava strojů klienta, se kterými pracuje ano? Jana F.
Jistě, vlastní stroje si můžete opravovat, jak často chcete, protože to není podnikání. Viz definice podnikání v živn.zákoně - mj. je tam "za účelem zisku" - a sama na sobě nevyděláte :-)
Ale jelikož ten člověk to měl asi u faktur vystavených, tak předpokládám, že opravoval cizí stroje, a to za peníze... a pokud to dělal opakovaně či dokonce soustavně, tak to holt znaky podnikání mělo :-(
ŽL antedatovat asi ne, ale možná to FÚ myslel tak, že když ŽÚ uzná (a nějak - nevím jak - potvrdí), že opravu zemědělských strojů lze pokrýt tou živností, kterou už ten rolník má, tak to vezmou.
btw: zaráží mě, že to *FÚ* klasifikoval jako neoprávněné podnikání - je FÚ k takové interpretaci oprávněn nebo by to v případě podezření měl předat ŽÚ?
Re: Moc děkuji všem :-)
>>ŽL antedatovat asi ne, ale možná to FÚ myslel tak, že
>>když ŽÚ uzná (a nějak - nevím jak - potvrdí), že
>>opravu zemědělských strojů lze pokrýt tou živností,
>>kterou
>>už ten rolník má, tak to vezmou.
>>btw: zaráží mě, že to *FÚ* klasifikoval jako
>>neoprávněné podnikání - je FÚ k takové interpretaci
>>oprávněn
>>nebo by to v případě podezření měl předat ŽÚ?
Tohle bych právě taky ráda věděla, hledala jsem to tady ale o té součinnosti jsem nenašla nic.
Jen jsem našla další hrozící nebezpečí - překlasifikování na §10 a vyhození výdajů paušálem - něco mi totiž říkal, že mu ta paní na FÚ radila, aby si sehnal výdaje aspoň za 50000,-...
Pan 1 má pravdu, chce to přesné údaje, takže se všem omlouvám, ale i tak moc děkuji - dozvěděla jsem se tady za chvíli víc informací než od toho svého známého :-) Jana F.
>už se tu jednou dost podrobně řešilo neoprávněné
>podnikání/FÚ
No nevím, zpětně to asi nevystaví, ale setkala jsem se s tím, že taky jeden človíček takhle neoprávněně podnikal, resp. měl ŽL na jinou činnost. Po upozornění účetní si ten ŽL nechal udělat (byť se zpožděním) a když po čase přišla kontrola z FÚ, tak neřešili, že ŽL na ty aktivity měl se zpožděním. Podstatné pro ně bylo, že ten ŽL vůbec měl. Nemyslím, že to musí zabrat i v tomto případě, napsala jsem to jen jako takový nápad, který by snad mohl situaci trochu zmírnit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.